Pieczone grejpfruty aromatyzowane rozmarynem i wodą różaną podawane z waniliowym kremem z nerkowców
Kolejny deser u mnie jest znów inspirowany cytrusami. Owocami bardzo charakterystycznymi dla zimy, a z drugiej strony kojarzącymi się ze słońcem i upalnym latem. Cytrusy to taki sposób na tę mroźną porę roku. Dzięki nim w kuchni pojawia się na chwilę słońce, którego w tym okresie tak bardzo nam brakuje. Szczególnie na przednówku rośnie na nie ochota, związana z zapotrzebowaniem naszego organizmu na witaminy i chęci spożycia czegoś kwaśnego. Przynajmniej ja to bardzo silnie odczuwam o tej porze. Dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować dla Was pieczone grejpfruty, które były jednym z tych przepisów, który chodził mi po głowie już od bardzo dawna. Właściwie odkąd na mojej półce pojawiła się książka My New Roots Sarah Britton. Jednak dopiero teraz nastąpiła idealna pora by je upiec. Osobiście sparafrazowałem trochę oryginalny przepis, dodając między innymi wody różanej, która aż się prosiła o mariaż z rozmarynem i zastępując proponowane orzechy makadamia, orzechami nerkowca, które są tańsze i bardziej dostępne dla większości z Was. Pewnie myśląc, o pieczonych grejpfrutach jesteście zaskoczeni równie mocno, niczym ja za pierwszym razem. Ale zapewniam — to genialny pomysł na cudownie kwaśny, aromatyczny i zarazem rozgrzewający deser. Co więcej, w pełni roślinny i zdrowy. Cukru w przepisie jest stosunkowo niewiele, ale jego dodatek jest absolutnie konieczny. To on sprawia, że grejpfruty łagodnieją, a ich smak staje się bardziej stonowany i przyjazny. Przyprawy zaś oferują kompletnie nowy wymiar doznań i podczas pieczenia uwalniają cudowny aromat — w całym domu pachnie wyczekiwanym już latem!
*
SKŁADNIKI
na 6 porcji
Pieczone grejpfruty:
- 3 grejpfruty
- 3 łyżki cukru kokosowego*
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka wody różanej
- ½ łyżeczki startego imbiru
- 150 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka wody różanej
- 2 szczypty soli morskiej
- 100 ml wody
* PRZYGOTOWANIE
Pieczone grejpfruty Cukier (palmowy trzeba najpierw posiekać) połącz z rozmarynem, imbirem i wodą różaną. Wymieszaj.
Grejpfruty sparz wrzątkiem i przekrój na połówki. Za pomocą noża ponacinaj miąższ przy błonkach i skórze (dzięki temu łatwiej będzie je jeść po upieczeniu). Grejpfruty ustaw na papierze do pieczenia i posmaruj przygotowaną mieszanką — po 1 łyżeczce na każdą połówkę owocu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz aż zaczną pachnieć — około 10-15 minut. Wyjmij, odstaw do delikatnego przestygnięcia i podawaj z kremem.
Krem z nerkowców Orzechy nerkowca namocz przez noc w przegotowanej wodzie. Następnego dnia wodę odcedź, a orzechy umieść w kielichu blendera.
Z laski wanilii wybierz ziarnka. Dodaj do orzechów wraz z syropem klonowym, wodą różaną, wodą i solą. Zmiksuj na możliwie jak najgładszy krem.
*
*
Kochani! Biorę udział w konkursie Blog Roku i bardzo ale to bardzo potrzebuję Waszej pomocy! Jeżeli doceniacie moją pracę i uważacie, że zasługuję na to zaszczytne miano, to proszę wyślijcie SMSa o treści A11133 pod numer 7124 (1,23 zł brutto)! Liczę na Wasze głosy! A i byłbym zapomniał! Pieniądze z głosowania idą na szczytny cel - na Fundacja Dziecięca Fantazja! Czyli głosując na mnie, nie tylko spełniacie moje marzenie, ale i marzenia podopiecznych fundacji! Dziękuję za każdy głos! :)Emotikon heart