Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy  Spetse

U nas rybnie :-) I po grecku. ;-)) Przepis pochodzi z zalesionej wyspy Spetse. Smakuje doskonale. 

Zdjęcie - Pieczona ryba z wyspy  Spetse  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczona ryba z wyspy Spetse

kilka łyżek oliwy z oliwek

1 drobno posiekana cebula

2 ząbki czosnku drobno pokrojone

100 ml wytrawnego białego wina (ba, ja dałam różowe, półwytrawne, nie żałuję ;-)))

2-3 duże malinowe pomidory (ok. 1/2 kg)

łyżeczka cukru

sól

sporo pieprzu

3 filety rybne po 175 g (strzępiel, żabnica, piotrosz lub dorsz)

sok z połówki cytryny

60 g bułki tartej

posiekana natka

Na oliwie rozgrzanej na patelni podrumieniam cebulę i czosnek. Następnie wlewam wino, wsypuję obrane i pokrojone pomidory, cukier, sól i sporo pieprzu. Wrzucam posiekane zioła. Po zawrzeniu zmniejszam ogień i gotuję przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

Rybę układam w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Skrapiam ją sokiem, posypuję solą i pieprzem.  Polewam sosem i zapiekam przez 15 minut w 170 stopniach.

Wyjmuję z piekarnika i podwyższam temperaturę do 220 stopni. Danie posypuję bułką tartą (albo zrumienionymi na złoto okruchami chleba) i wstawiam do piekarnika na ok. 15 minut, aż bułka stanie się chrupka.

* źródło "Smaki Świata, Grecja" Susanna Tee

 

Zdjęcie - Pieczona ryba z wyspy  Spetse  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczona ryba z wyspy  Spetse  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów