Pieczona marchewka z twarożkiem z fety

Pieczona marchewka z twarożkiem z fety

Bardzo proste danie i bardzo smaczne. Za chwilę pojawią się ekologiczne marchewki w pęczkach. Teraz jeszcze wykorzystałam marchew z Sycylii. Cóż tej wiosny wiosna niepospiesznie nadchodzi ciągle przepuszczając przed siebie jesień i zimę. :-) W każdym razie obok dań z botwinki, szparagów itp., warto włączyć i te z młodziutką marchewką w roli głównej. :-) 
Zdjęcie - Pieczona marchewka z twarożkiem z fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 pęczki marchewki

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

 pieprz

spora garść orzechów włoskich łuskanych

200g fety

kilka łyżek mleka

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

świeże oregano

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Przycinam marchewki zostawiając kawalątka łodyżek i dokładnie je myję.W moździerzu ugniatam czosnek z solą i pieprzem. Mieszam go z oliwą w dużej misce i wkładam do niej marchewki nacierając je zewsząd czosnkową oliwą.Układam je w naczyniu żaroodpornym i piekę dotąd aż staną się miękkie. Fetę blenduję z mlekiem.Robię dressing z soku cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu.Orzechy prażę na suchej patelni obsypując je obficie solą. Na talerzach rozkładam twarożek, na nim marchewki, całość polewam dressingiem i obsypuję orzechami i listkami oregano.
*inspiracja - "Kuchnia grecka" George Calombaris

Kategorie przepisów