Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną

Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną

Zdjęcie - Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jesień lubię przede wszystkim za dwie rzeczy: piękne kolory spadających liści oraz oczywiście dynie. Te drugie towarzyszą mi w kuchni od późnego lata po Boże Narodzenie i przez cały ten okres nie potrafią mi się znudzić. Jednym z moich ulubionych i zarazem najprostszych sposobów na dynię jest jej zapiekanie z gruboziarnistą solą morską. Do tego robię często sos z tahini i posypuję całość pestkami granatu. Jest to zdecydowanie przepyszne połączenie. Według mnie najsmaczniejsza po pieczeniu jest dynia piżmowa. Już jej angielska nazwa — butternut squash — kryje w sobie ten przepyszny maślany miąższ. Dlatego postanowiłem wykorzystać ją do dzisiejszego przepisu. Dynię piżmową nafaszerowałem tym razem pęczotto — rodzajem risotta z kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie Wasze serca. :)
Zdjęcie - Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

  • 2 dynie piżmowe
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • 400 g pieczarek brunatnych
  • 1 biała cebula
  • 1 granat
  • 1 natka pietruszki
  • garść orzechów laskowych
  • garść żółtych pomidorów koktajlowych
  • 100 ml białego wina
  • 1 szklanka bulionu z warzyw
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • gruboziarnista sól morska
* PRZYGOTOWANIE
Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-30 minut do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz gałązkę rozmarynu. Smaż, aż cebula się zeszkli. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze cząstki. Smaż, aż się zarumienią, a woda odparuje. Wrzuć kaszę pęczak i lekko ją przyrumień. Zalej winem. Gdy wino odparuje, zacznij wlewać stopniowo bulion. Pęczotto gotuj analogicznie do włoskiego risotto — dolewaj powoli bulion, mieszaj i czekaj, aż płyn odparuje. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy laskowe.
Upieczone dynie wypełnij pęczotto. Posyp pestkami granatu, natką pietruszki, orzechami laskowymi oraz połówkami pomidorów koktajlowych.
*

Zdjęcie - Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów