Pieczona dorada


Dorada to bardzo smaczna ryba, ma białe, zwarte i soczyste mięso. Jest łatwa w przyrządzeniu i nie potrzebuje wielu przypraw, żeby doskonale smakować! Wystarczy sól, pieprz, plaster cytryny i ulubione zioła, ja dodałam rozmaryn, ale będzie też pasował tymianek lub natka pietruszki.

Zdjęcie - Pieczona dorada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIECZONĄ DORADĘ

Składniki :
2 dorady
4 gałązki rozmarynu
2 plastry cytryny
sól, pieprz

Jak zrobić pieczoną doradę : Rybę należy wypatroszyć, dokładnie oczyścić w środku, następnie usunąć łuski. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Całą rybę w środku i na zewnątrz z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć po 2 gałązki rozmarynu i plaster cytryny przekrojony na pół. Każdą rybę ułożyć na kawałku papieru do pieczenia, zawinąć w papilotkę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

Przepisy z tych kategorii

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad
1

Dorsz z patelni z tymiankiem -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Halibut w sosie bazyliowym

Halibut w sosie bazyliowym

figmara figmara
figowe smaki

Dorsz pieczony pod ziołową kruszonką

Dorsz pieczony pod ziołową kru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dziki łosoś z czosnkiem i ziołami

Dziki łosoś z czosnkiem i zioł…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pstrąg z ziołową kruszonką
3

Pstrąg z ziołową kruszonką

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty