Pieczona dorada

Pieczona dorada

Dorada to bardzo smaczna ryba, ma białe, zwarte i soczyste mięso. Jest łatwa w przyrządzeniu i nie potrzebuje wielu przypraw, żeby doskonale smakować! Wystarczy sól, pieprz, plaster cytryny i ulubione zioła, ja dodałam rozmaryn, ale będzie też pasował tymianek lub natka pietruszki.

Zdjęcie - Pieczona dorada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Pieczona doradaSkładniki
  • 2 dorady

  • 4 gałązki rozmarynu

  • 2 plastry cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Rybę należy wypatroszyć, dokładnie oczyścić w środku, następnie usunąć łuski. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Całą rybę w środku i na zewnątrz z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć po 2 gałązki rozmarynu i plaster cytryny przekrojony na pół. Każdą rybę ułożyć na kawałku papieru do
    pieczenia, zawinąć w papilotkę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

Kategorie przepisów