Pieczona dorada

Dorada to bardzo smaczna ryba, ma białe, zwarte i soczyste mięso. Jest łatwa w przyrządzeniu i nie potrzebuje wielu przypraw, żeby doskonale smakować! Wystarczy sól, pieprz, plaster cytryny i ulubione zioła, ja dodałam rozmaryn, ale będzie też pasował tymianek lub natka pietruszki.

2 dorady
4 gałązki rozmarynu
2 plastry cytryny
sól, pieprz
- Rybę należy wypatroszyć, dokładnie oczyścić w środku, następnie usunąć łuski. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Całą rybę w środku i na zewnątrz z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć po 2 gałązki rozmarynu i plaster cytryny przekrojony na pół. Każdą rybę ułożyć na kawałku papieru do
pieczenia, zawinąć w papilotkę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.