Pieczeń z karkówki

Zdjęcie - Pieczeń z karkówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








To jest soczysty, konkretny i aromatyczny kawał mięsiwa. Marzenie rasowych posiadaczy zerowej grupy krwi i im podobnych mięsożerców: na ciepło jako danie główne do ziemniaków polanych sosem z soków, które wyciekły w trakcie pieczenia, na zimno - jako wędlina do kanapek. Właśnie, co do tego ostatniego: to danie może stać się dumą gospodyni (tudzież wyrazem samodzielności tej drugiej płci), gdy przed oczyma współtowarzyszy niedoli w pracy zabłyśnie kanapka ze swojską wędliną. Przynajmniej o jej składzie wiemy co najmniej o połowę więcej niż o składzie kupnych wędlin połyskujących kolorami tęczy w świetle lad sklepowych niczym kropla benzyny w kałuży deszczówki. No gdybyśmy chcieli wiedzieć nieco więcej o naszej wędlinie, to musielibyśmy zaobserwować proces ćwiartowania mięsa, co niekoniecznie jest zapowiedzią romantycznej kolacji przy naszej pieczeni. A wszystko możemy wiedzieć jedynie gdy sami wykarmimy i wychowamy świnkę, a później ją poćwiartujemy. Także na dzień dzisiejszy zadowalam się pięćdziesięcioma procentami informacji. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że przygotowanie tej wspaniałości trwa maksymalnie 10 minut. Kupujemy mięso po drodze z pracy, namaszczamy zaraz po wejściu do mieszkania, nawet bez zdejmowania kurtki (później będzie na to czas) i w momencie kiedy wypuszczamy naczynie żaroodporne w otchłaniach nagrzanego piekarnika nastaje czas błogiego w kuchni nicnierobienia. Czekanie jest katorgą, ale wtedy już można się zająć czymkolwiek innym, a później spijać tylko soki o smaku sukcesu.....

porcja dla 2 osób na ciepły obiad i chłodne śniadanie:

- 500g mięsa na pieczeń (karkówka, łopatka, szynka),
- 3 - 4 łyżki musztardy,
- suszone zioła (np. majeranek lub zioła prowansalskie),
- sól, pieprz zmielony,
- łyżka oleju (tłuszczu)
  1. Włączamy piekarnik. Tak gdzieś na 200 - 220 stopni C.

  2. Kawał mięsiwa namaszczamy solą i bardzo, bardzo obficie pieprzem (prawie nim panierujemy) - ze wszystkich stron. Warto tego dokonać w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec bo nie warto brudzić zbyt wielu przyborów kuchennych. Bo po co.

  3. Wierzch niedoszłej pieczeni smarujemy obficie musztardą. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą noża.

  4. Warstwę musztardy obsypujemy suszonymi ziołami.

  5. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju. Dla mięsa na dobry początek, zanim z jego środka wypłynie ten właściwy.

  6. Przykrywamy naczynie wieczkiem lub jeśli nie posiadamy oryginalnego - folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na dwie godziny.

  7. Po godzinie należy zajrzeć dyskretnie do mięsa, nakłuć w kilku miejscach ostrym nożem i podlać wodą. Tylko nie zimną - ja tak załatwiłam dwa naczynia żaroodporne, które nagle doznały szoku i ze złości pękły.

  8. Jakieś 20 minut przed zakończeniem pieczenia należy zdjąć przykrywkę, żeby skórka nieco przyschła - aczkolwiek niekoniecznie.

Przepisy z tych kategorii

Kanapka z pastrami i serem

Kanapka z pastrami i serem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
1

Kotlety mielone mojej babci (z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa ogonowa z wolnowaru

Zupa ogonowa z wolnowaru

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Azjatycka wołowina z brokułami

Azjatycka wołowina z brokułami…

Dzi Dzi
karmelowy

Chili con carne

Chili con carne

aronia aronia
Wiem co jem

Chili con carne

Chili con carne

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem
1

Odrywane drożdżowe ślimaczki z…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka z boczku i zielonego groszku

Sałatka z boczku i zielonego g…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

 Bezglutenowe pancakes dla Niej i dla Niego

Bezglutenowe pancakes dla Nie…

food² food²
Food Square

Rolada serowa

Rolada serowa

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką

Bitki schabowe w sosie z suszo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Frittata z chorizo, pomidorkami koktajlowymi i papryczką chili

Frittata z chorizo, pomidorkam…

food² food²
Food Square