Pieczeń wieprzowa z porem i dynią
Składniki
- łopatka wieprzowa mielona
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 kg obranej dyni
- 1 średnia marchew
- 1/4 pora
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Dynię, por i marchewkę czyścimy i myjemy. Dynię ścieramy na tarce lub w blenderze, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, pora kroimy w talarki.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, warzywa i bułkę tartą oraz przyprawy z olejem Kujawskim Ostra Papryka, całość dobrze wyrabiamy aż mięso będzie kleiste.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej wyrobione mięso. Formujemy klops i mokrą ręką wygładzamy wierzch pieczeni.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę.