Pico de gallo z arbuzem - meksykańska salsa do nachosów

Pico de gallo, czyli po polsku dziób koguta to najpopularniejsza meksykańska salsa. Swoją nazwę wzięła od charakterystycznego sposobu jej jedzenia, „szczypiąc” kawałki warzyw między kciukiem a palcem wskazującym lub poprzez nabieranie salsy ostrymi końcami tortilli. Niektórzy również twierdzą, że etymologia nazwy wywodzi się od wyglądu potrawy, przypominającej jedzenie dla ptaków lub od „dziobatych” z wyglądu papryczek serrano. Ta popularna salsa znana jest również pod innymi nazwami: salsa fresca, salsa cruda, co odwołuje się do użycia świeżych dodatków, salsa picada, oznaczająca posiekane składniki, czy salsa mexicana i salsa bandera, co nawiązuje do kolorów meksykańskiej flagi.

Niezależnie od nazwy, typowe pico de gallo składa się z pokrojonych w małe kawałki pomidorów, cebuli, ostrych papryczek (zwykle jalapeño lub habanero) i kolendry przyprawionych dużą ilością soku z limonki oraz odrobiną soli. Wersji tej popularnej salsy jest jednak więcej, czasami pojawia się w niej awokado, jicama, papaja, ogórek czy miechunka. Tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować jej własną wersję. Stąd sam postanowiłem przygotować pico de gallo w letniej odsłonie, zastępując pomidora arbuzem i dodając łagodniejszą cebulę czerwoną. Tak smakuje naprawdę znakomicie!

Samo pico de gallo to podstawa meksykańskiej kuchni i niemalże obowiązkowy dodatek do popularnych dań, jak tacos czy fajitas i wielu innych. Zwykle nie stanowi osobnej potrawy, tylko podawane jest w towarzystwie innych. Moim zdaniem świetnie smakuje jako salsa do nachosów i właśnie tak najczęściej je podaję. Gorąco Wam polecam wypróbować, bo smakuje naprawdę znakomicie, zarówno z arbuzem jak i w klasycznej wersji z pomidorami. To idealna przekąska na imprezę, czy spotkanie ze znajomymi. Znacznie lepsza niż gotowe salsy ze sklepów, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę. 😉

Zdjęcie - Pico de gallo z arbuzem - meksykańska salsa do nachosów - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPico de gallo z arbuzem 

Ilość porcji: 1 miseczka Czas przygotowania: 10 minut

SKŁADNIKI

  • 200 g dojrzałego arbuza (waga po obraniu)
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1 limonki
  • solidna garść kolendry
  • sól do smaku
  • solone nachosy do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Arbuza obierz ze skóry i pozbaw go pestek. Pokrój w niewielką kostkę.
  2. Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli wolisz łagodniejsze potrawy, nie dodawaj pestek).
  3. Kolendrę drobno posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj sok z limonki i dopraw solą do smaku.
  4. Pico de gallo podawaj w miseczce z nachosami obok.

Zdjęcie - Pico de gallo z arbuzem - meksykańska salsa do nachosów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy