Pico de gallo z arbuzem - meksykańska salsa do nachosów
Pico de gallo, czyli po polsku dziób koguta to najpopularniejsza meksykańska salsa. Swoją nazwę wzięła od charakterystycznego sposobu jej jedzenia, „szczypiąc” kawałki warzyw między kciukiem a palcem wskazującym lub poprzez nabieranie salsy ostrymi końcami tortilli. Niektórzy również twierdzą, że etymologia nazwy wywodzi się od wyglądu potrawy, przypominającej jedzenie dla ptaków lub od „dziobatych” z wyglądu papryczek serrano. Ta popularna salsa znana jest również pod innymi nazwami: salsa fresca, salsa cruda, co odwołuje się do użycia świeżych dodatków, salsa picada, oznaczająca posiekane składniki, czy salsa mexicana i salsa bandera, co nawiązuje do kolorów meksykańskiej flagi.
Niezależnie od nazwy, typowe pico de gallo składa się z pokrojonych w małe kawałki pomidorów, cebuli, ostrych papryczek (zwykle jalapeño lub habanero) i kolendry przyprawionych dużą ilością soku z limonki oraz odrobiną soli. Wersji tej popularnej salsy jest jednak więcej, czasami pojawia się w niej awokado, jicama, papaja, ogórek czy miechunka. Tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować jej własną wersję. Stąd sam postanowiłem przygotować pico de gallo w letniej odsłonie, zastępując pomidora arbuzem i dodając łagodniejszą cebulę czerwoną. Tak smakuje naprawdę znakomicie!
Samo pico de gallo to podstawa meksykańskiej kuchni i niemalże obowiązkowy dodatek do popularnych dań, jak tacos czy fajitas i wielu innych. Zwykle nie stanowi osobnej potrawy, tylko podawane jest w towarzystwie innych. Moim zdaniem świetnie smakuje jako salsa do nachosów i właśnie tak najczęściej je podaję. Gorąco Wam polecam wypróbować, bo smakuje naprawdę znakomicie, zarówno z arbuzem jak i w klasycznej wersji z pomidorami. To idealna przekąska na imprezę, czy spotkanie ze znajomymi. Znacznie lepsza niż gotowe salsy ze sklepów, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę. ?
Pico de gallo z arbuzem
Ilość porcji: 1 miseczka Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI
- 200 g dojrzałego arbuza (waga po obraniu)
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 1 papryczka chili
- sok z 1 limonki
- solidna garść kolendry
- sól do smaku
- solone nachosy do podania
PRZYGOTOWANIE
- Arbuza obierz ze skóry i pozbaw go pestek. Pokrój w niewielką kostkę.
- Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli wolisz łagodniejsze potrawy, nie dodawaj pestek).
- Kolendrę drobno posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Dodaj sok z limonki i dopraw solą do smaku.
- Pico de gallo podawaj w miseczce z nachosami obok.