Pesto z rukoli i pestek dynii
Pesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu.
Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne!
Rukola jest lekkostrawna i niskokaloryczna, garść zielonej sałaty to zaledwie 5 kcal.
Warto włączyć ją do diety, bo to bogactwo witamin i minarałów.
Rukola zawiera 8 razy więcej wapnia, 5 razy więcej witaminy A, C i K i 7 razy więcej żelaza, niż ta sama ilość sałaty lodowej. To również cenne źródło cynku i potasu.
Za ostry smak rukoli odpowiedzialne są aminokwasy siarkowe o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w rukoli: luteina i zeaksantyna to cenne przeciwutleniacze mające zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej i zwyrodnieniu plamki żółtej, odpowiedzialnej za widzenie.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, roślina działa pobudzająco na układ trawienny oraz na długo pozostawia uczucie sytości.
Pesto z rukoli w połączeniu z pestkami dynii to naturalne żródło zdrowia.
Składniki:
1 pęczek rukoli
4 łyżki pestek z dynii
4 łyżki oleju rzepakowego extra vergine
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
parmezan
Wykonanie:
- rukolę dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody, odwirować w suszarce do sałaty
- pestki dyni podoprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Przestudzić
- rukolę, pestki dynii, parmezan i olej zmiksować do grudkowatej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem