Pesto z czosnku niedźwiedziego

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.

Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min

Ingredients

  1. świeże liście czosnku niedźwiedziego
  2. oliwa z oliwek extra vergin
  3. sól

Instructions

  1. Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zastosowanie

  1. Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!

Notes

  1. - do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach
  2. - pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto
  3. - warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości. Nie utleniona oliwa sprawi, że pesto zakonserwujemy na dłużej
  4. - pesto warto trzymać w lodówce lub zacienionym chłodnym miejscu
  5. - pesto można również zamrozić

Przepisy z tych kategorii

Pesto z czosnku niedźwiedziego
5

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

Kaczka z purée z kalafiora i k…

food² food²
Food Square

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kaszotto, które leczo

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Penne z brukselką i boczkiem

Penne z brukselką i boczkiem

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Placki z dyni

Placki z dyni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krem orzechowy
1

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Drop scones - szkockie naleśniki

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Pstrąg pieczony z czosnkiem
1

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Malinowe racuszki na jogurcie

Malinowe racuszki na jogurcie

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka