Pesto z czosnku niedźwiedziego

Zdjęcie - Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, a zachowanie substancji odżywczych na przestrzeni czasu jest jeszcze trudniejszym zadaniem. Poza zamrożeniem świeżych liści najlepszym sposobem jest chyba przygotowanie pesto. Przygotowuje się go banalnie prosto i szybko, zachowując wszystkie właściwości tych niezwykłych liści. Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.

Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min

Ingredients

  1. świeże liście czosnku niedźwiedziego
  2. oliwa z oliwek extra vergin
  3. sól

Instructions

  1. Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zastosowanie

  1. Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!

Notes

  1. - do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach
  2. - pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto
  3. - warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości. Nie utleniona oliwa sprawi, że pesto zakonserwujemy na dłużej
  4. - pesto warto trzymać w lodówce lub zacienionym chłodnym miejscu
  5. - pesto można również zamrozić

Przepisy z tych kategorii

Pesto z czosnku niedźwiedziego
5

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
2

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem
1

Sałatka z awokado i ogórka z z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koktajl z melona, kiwi i bazylii
2

Koktajl z melona, kiwi i bazyl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pesto z pietruszki z serem bursztyn i migdałami

Pesto z pietruszki z serem bur…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron w sosie serowo-szpinakowym
1

Makaron w sosie serowo-szpinak…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki leśny mech – deser dla kilkulatków
1

Babeczki leśny mech – deser dl…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

Zielony sok z jarmużu, selera,…

food² food²
Food Square

Ciasto szpinakowy serek

Ciasto szpinakowy serek

ilovebake ilovebake
I Love Bake