Pesto z czosnku niedźwiedziego
Trwa właśnie sezon na czosnek niedźwiedzi. Nie mogłam się go doczekać, dlatego jak tylko się pojawił, to od razu zrobiłam i sałatkę z czosnkiem, i część czosnku ukisiłam, i zrobiłam z niego pesto. Pesto zazwyczaj dodaję do ugotowanego bobu, do sałatki z fasoli i chilli, do placków ziemniaczanych, do makaronu z suszonymi pomidorami i parmezanem itd. Czosnek niedźwiedzi zawiera olejek eteryczny, witaminę C, flawonoidy. Ma silne działanie bakteriobójcze, a więc jest przydatny w leczeniu górnych dróg oddechowych. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego. A więc jest bardzo zdrowy. I jest pyszny. :-)
Pesto
250g liści i łodyżek czosnku niedźwiedziego
200 g sera dziugas l. podobnego
kiszona cytryna lub sok z 2 cytryn
100g prażonych pestek słonecznika
oliwa
sól i pieprz do smaku
Całość blenduję i przechowuję w słoiczku w lodówce, wierzch pesto polewając centymetrową warstwą oliwy, by mogło dłużej postać.