Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

U mnie dzisiaj zdrowo i zielono. Szpinak uwielbiam a ponieważ już pisałam o jego cennych właściwościach nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.

Zdjęcie - Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g ),
  • 100 g sera pleśniowego ( np. lazur niebieski ),
  • 500 g makaronu penne,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 50 ml śmietany do zup i sosów (18%),
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. w osolonej wodzie gotujemy makaron,
  2. w tym czasie: zamrożony szpinak rozgrzewamy na patelni aż wyparuje woda,
  3. następnie dodajemy masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około 5 min,
  4. dodajemy pokruszony ser pleśniowy, paprykę w płatkach, mieszamy delikatnie aż ser zacznie się rozpuszczać, doprawiamy solą i pieprzem,
  5. wlewamy śmietanę i dokładnie łączymy ze szpinakiem,
  6. ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze szpinakiem i smacznego życzę.

Inne pomysły na szpinak:

  1. Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
  2. Zupa jarzynowa ze szpinakiem i kurczakiem

Zdjęcie - Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów