Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym
U mnie dzisiaj zdrowo i zielono. Szpinak uwielbiam a ponieważ już pisałam o jego cennych właściwościach nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g ),
- 100 g sera pleśniowego ( np. lazur niebieski ),
- 500 g makaronu penne,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 50 ml śmietany do zup i sosów (18%),
- ½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz
Sposób wykonania:
- w osolonej wodzie gotujemy makaron,
- w tym czasie: zamrożony szpinak rozgrzewamy na patelni aż wyparuje woda,
- następnie dodajemy masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około 5 min,
- dodajemy pokruszony ser pleśniowy, paprykę w płatkach, mieszamy delikatnie aż ser zacznie się rozpuszczać, doprawiamy solą i pieprzem,
- wlewamy śmietanę i dokładnie łączymy ze szpinakiem,
- ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze szpinakiem i smacznego życzę.
Inne pomysły na szpinak: