Penne na ziołowo z dynią i szynką – Magazyn Apetyt Jesień 2014

Penne na ziołowo z dynią i szynką – Magazyn Apetyt Jesień 2014

Cześć,

Pora na przedstawienie pierwszego mojego przepisu z magazynu małopolskich blogerów kulinarnych – czas na penne na ziołowo z dynią i szynkąMagazyn Apetyt Jesień 2014.

Zdjęcie - Penne na ziołowo z dynią i szynką – Magazyn Apetyt Jesień 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 gram dyni,
  • 2 porcje makaronu penne,
  • 5 dużych suszonych pomidorów w oliwie,
  • 1 mała żółta papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 5-6 plastrów delikatnej szynki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • sól, pieprz,
  • tarty twardy żółty ser.

Zdjęcie - Penne na ziołowo z dynią i szynką – Magazyn Apetyt Jesień 2014 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Odkrajamy skórkę z dyni, wycinamy nasiona. Pozostały miąższ kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną wody przez około 4 minuty.
  • Drobno pokrojony czosnek i pomidory podsmażamy na oliwie. Dodajemy dynię oraz startą na grubo paprykę. Po minucie dodajemy przyprawy i makaron.
  • Całość smażymy przez pare minut. Dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy.
  • Podajemy z tartym żółtym serem.

Smacznego! :)
Gosia

Kategorie przepisów