Pełnoziarniste pierogi z jarmużem i białym serem
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem tych pierogów. Są po prostu cudowne! I na dodatek zdrowe. Pełnoziarniste ciasto, a farsz to połączenie jarmużu z białym serem. Przed podaniem posypałam je pestkami słonecznika, ale bez nich pierogi są równie pyszne.
Pełnoziarniste pierogi z jarmużem i białym serem
/około 50 pierogów/
ciasto:
500g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
około 1 szklanka wody
odrobina mąki pszennej do podsypywania
farsz:
300g jarmużu
250g białego sera półtłustego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
do podania:
pestki słonecznika
Z oczyszczonych liści jarmużu odkroić twarde części. Posiekać tak przygotowany jarmuż. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek. Dodać jarmuż, podlać go wodą i dusić do miękkości przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy jarmuż będzie chłodny, dodać przyprawy, sól i rozdrobniony ser. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
Zagnieść ciasto: na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać więcej wody lub dosypać mąki. Zagniecione ciasto wałkować na podsypanej mąką pszenną stolnicy i wykrajać z niego koła np. szklanką. Nakładać około 1 łyżeczkę farszu i zlepiać. Gotować od wypłynięcia pierogów na powierzchnię przez 2 - 3 minuty. Przed podaniem można posypać pestkami słonecznika. Smacznego!