Pełnoziarniste pierogi leniwe z pesto
Jako że pesto nie może stać w lodówce wiecznie, wykorzystałam je przy okazji tych pysznych klusek leniwych. Od dawna miałam na nie ochotę i w końcu je zrobiłam, oczywiście w zdrowszej, czyli pełnoziarnistej, wersji. Takie smakują równie dobrze, chociaż inaczej, bardziej wyraziście, a dodatek pesto bazyliowego świetnie współgra z razową mąką (myślałam też o dodaniu go do ciasta). W prosty i szybki sposób można przygotować sobie bardzo smakowity, pożywny i całkiem zdrowy obiad, zwłaszcza dla miłośników wszelkich kluch;D
Pełnoziarniste pierogi leniwe z pesto
- 250g twarogu półtłustego– 100g mąki razowej– 1 jajko– ok. 1/2 łyżeczki soli– pesto bazyliowe do podania
Zmielić lub zmiksować twaróg, dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić ciasto.
Na podsypanym mąką blacie zrobić z ciasta wałek i lekko spłaszczyć.
Kroić pod kątem na spore kluski i wrzucić do osolonego wrzątku.
Gotować ok. 2-3 minut od wypłynięcia.
Podawać z pesto.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 60 kcal