Pełnoziarniste drożdżówki z truskawkami i budyniem
Od jakiegoś czasu miałam ogromną ochotę na zdrowe drożdżówki z owocami. Chciałam, aby nie były bardzo tradycyjne, więc wymyśliłam, jako dodatek do nich, budyń z cukrem kokosowym. Dzięki niemu masa ta nabrała ciekawego, karmelowego aromatu i oczywiście koloru. Na wierzch trafiły powoli kończące się truskawki. Przed podaniem bułeczki polałam lukrem. Całość wyszła naprawdę smakowita!
Pełnoziarniste drożdżówki z truskawkami i budyniem
/10-12 drożdżówek/
ciasto drożdżowe:
450g mąki pełnoziarnistej
7g drożdży suszonych
60g cukru trzcinowego
60g oleju kokosowego
2 jajka
1 szklanka letniego mleka
budyń:
1 szklanka mleka (użyłam migdałowego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej + 5 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru kokosowego
około 30 truskawek
do podania:
lukier
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
W misie miksera wymieszać mąkę, drożdże i cukier trzcinowy. Zalać letnim mlekiem, dodać jajka i olej kokosowy. Zagnieść ciasto mikserem i wyrabiać przez około 10 minut. Jeżeli jest taka potrzeba dodać więcej mąki. Uformować z ciasta kulę i odstawić je w misie przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
W międzyczasie przygotować budyń. Zagotować mleko z cukrem kokosowym, a mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 5 łyżkach zimnej wody. Dodać ten płyn do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawić i ostudzić.
Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie bułeczki. Każdą z nich delikatnie wyrobić. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na środku bułeczek robić wgłębienie i kłaść w nie porcję budyniu. Na wierzchu układać truskawki. Drożdżówki piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem polać je lukrem.