Pasztet z żurawinową galaretką

Pasztet z żurawinową  galaretką

 

 

 Zdjęcie - Pasztet z żurawinową  galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kilka lat temu miałam okazję spróbować pasztetu ze słodką żurawiną. Smaku nie zapomniałam i zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam się z nim zmierzyć. Problemem był kolor galaretki, gdyż suszona żurawina nie ma na tyle silnego pigmentu i moja galareta wyszła blada,   aczkolwiek bardzo aromatyczna dzięki goździkom i lasce cynamonu.

Odrobina kompotu z wiśni okazała się dobrym pomysłem. Kolor galaretki usatysfakcjonował mnie:) Kolejnym razem zrobię pasztet z wiśniami, takiego połączenia jeszcze nie jadłam.

 

Składniki na pasztet:

800 g karkówki

400 g boczku wieprzowego

250 g wątróbki drobiowej

2 cebule

2 marchewki

olej Kujawski tłoczony na zimno

2 jajka (żółtka i białka osobno)

1 duża bułka

sól

pieprz

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki zmielonego jałowca

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka listków laurowych

½ szklanki suszonej żurawiny

 

Mięso pokroić w grube kawałki, wrzucić do gara z zielem angielskim, listkami laurowymi, zalać wodą i prużyć na wolnym ogniu. Dodać startą marchewkę i pokrojony boczek - jeszcze prużyć. Bułkę namoczyć w wywarze, jaki powstał z mięsa.

Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać wątróbkę i dusić do miękkości.

Wszystko przekręcić przez maszynkę 2 razy (sitko o małych oczkach). Do masy dodać żółtka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jałowcem, a następnie dobrze wyrobić. Białka zmiksować na puszystą masę, dołożyć do masy i delikatnie wymieszać.

Dużą, długą brytfannę (u mnie o wymiarach 34x12 cm) wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć połowę masy i równomiernie rozprowadzić. Przez środek położyć w jednej linii żurawinę, a następnie przykryć resztą masy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 1 godzinę.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

 

Składniki na galaretkę z żurawiny:

1 szklanka suszonej żurawiny

1 szklanka kompotu z wiśni

1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego

2 szklanki wody

laska cynamonu

kilka goździków

2 kawałki skórki z cytryny

cukier do smaku

2 łyżki żelatyny

 

Do garnczka wrzucić suszoną żurawinę, laskę cynamonu, skórkę z cytryny i goździki. Zalać kompotem z wiśni, winem i wodą, a następnie zagotować. Doprawić cukrem (nie za dużo, bo pasztet będzie z żurawiną, a ona nada słodkiego smaku). Wyjąć przyprawy i część żurawiny. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki lekko przestudzonego wywaru, połączyć z resztą i odstawić do wystudzenia (żeby było szybciej wkładam miskę z żurawinową galaretką do zimnej wody, której cały czas dolewam). Gdy galaretka będzie tężeć - wlać na pasztet i włożyć całość do lodówki do stężenia (moim sposobem wystarczy około 40 minut).

Do galaretki dodałam kompot z wiśni, ponieważ suszona żurawina miała bardzo delikatny kolor.  Kompot można zastąpić sokiem z buraków, ale w mniejszej proporcji.

 

Czas przygotowania: 2 i ½ godz. (pasztet zajmuje 1 i ½, resztę czasu zajmuje galaretka)

 

Liczba porcji: 10 osób

 

 

 Przepisy, które prezentuję na blogu możecie również zobaczyć w bożonarodzeniowym e-booku  serwisu zpierwszegotloczenia.pl przygotowanym pod patronatem ZT Kruszwica S.A

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet z żurawinową  galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet z żurawinową  galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet z żurawinową  galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pasztet z żurawinową  galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów