Pasztet z żurawinową galaretką
Kilka lat temu miałam okazję spróbować pasztetu ze słodką żurawiną. Smaku nie zapomniałam i zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam się z nim zmierzyć. Problemem był kolor galaretki, gdyż suszona żurawina nie ma na tyle silnego pigmentu i moja galareta wyszła blada, aczkolwiek bardzo aromatyczna dzięki goździkom i lasce cynamonu.
Odrobina kompotu z wiśni okazała się dobrym pomysłem. Kolor galaretki usatysfakcjonował mnie:) Kolejnym razem zrobię pasztet z wiśniami, takiego połączenia jeszcze nie jadłam.
Składniki na pasztet:
800 g karkówki
400 g boczku wieprzowego
250 g wątróbki drobiowej
2 cebule
2 marchewki
olej Kujawski tłoczony na zimno
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1 duża bułka
sól
pieprz
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki zmielonego jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
½ szklanki suszonej żurawiny
Mięso pokroić w grube kawałki, wrzucić do gara z zielem angielskim, listkami laurowymi, zalać wodą i prużyć na wolnym ogniu. Dodać startą marchewkę i pokrojony boczek - jeszcze prużyć. Bułkę namoczyć w wywarze, jaki powstał z mięsa.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać wątróbkę i dusić do miękkości.
Wszystko przekręcić przez maszynkę 2 razy (sitko o małych oczkach). Do masy dodać żółtka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jałowcem, a następnie dobrze wyrobić. Białka zmiksować na puszystą masę, dołożyć do masy i delikatnie wymieszać.
Dużą, długą brytfannę (u mnie o wymiarach 34x12 cm) wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć połowę masy i równomiernie rozprowadzić. Przez środek położyć w jednej linii żurawinę, a następnie przykryć resztą masy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Składniki na galaretkę z żurawiny:
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka kompotu z wiśni
1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego
2 szklanki wody
laska cynamonu
kilka goździków
2 kawałki skórki z cytryny
cukier do smaku
2 łyżki żelatyny
Do garnczka wrzucić suszoną żurawinę, laskę cynamonu, skórkę z cytryny i goździki. Zalać kompotem z wiśni, winem i wodą, a następnie zagotować. Doprawić cukrem (nie za dużo, bo pasztet będzie z żurawiną, a ona nada słodkiego smaku). Wyjąć przyprawy i część żurawiny. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki lekko przestudzonego wywaru, połączyć z resztą i odstawić do wystudzenia (żeby było szybciej wkładam miskę z żurawinową galaretką do zimnej wody, której cały czas dolewam). Gdy galaretka będzie tężeć - wlać na pasztet i włożyć całość do lodówki do stężenia (moim sposobem wystarczy około 40 minut).
Do galaretki dodałam kompot z wiśni, ponieważ suszona żurawina miała bardzo delikatny kolor. Kompot można zastąpić sokiem z buraków, ale w mniejszej proporcji.
Czas przygotowania: 2 i ½ godz. (pasztet zajmuje 1 i ½, resztę czasu zajmuje galaretka)
Liczba porcji: 10 osób
Przepisy, które prezentuję na blogu możecie również zobaczyć w bożonarodzeniowym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl przygotowanym pod patronatem ZT Kruszwica S.A