Pasztet drobiowy w cieście nadziewany jajkami na twardo

Pasztet drobiowy w cieście nadziewany jajkami na twardo
Zdjęcie - Pasztet drobiowy w cieście nadziewany jajkami na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet drobiowy w cieście nadziewany jajkami na twardo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
  • 0,5 kg filetów z podudzia indyka
  • 0,5 kg mrożonego groszku
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 9 jajek
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Margarynę pokroić, dodać mąkę, szczyptę soli, żółtko i dwie łyżki zimnej wody, a następnie wyrobić, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 min.


Mięso pokroić i zmielić, wymieszać ze startym serem, śmietaną, mrożonym groszkiem oraz dwoma białkami z jajek i doprawić solą oraz pieprzem. Ugotować na twardo sześć jajek w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skorupki. Ułożyć w natłuszczonej podłużnej brytfance masę mięsną, następnie jajka i na nich drugą porcję mięsa. Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 180°C, ostudzić i wyciągnąć z brytfanki.


Rozwałkować ciasto, ułożyć upieczony pasztety, przykryć ciastem i zalepić, a następnie posmarować roztrzepanymi dwoma żółtkami. Wykroić otwór w cieście, aby mogła uchodzić para wodna, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C do zapieczenia się ciasta. Ułożyć pasztet ma półmisku i podawać pokrojony na ciepło lub na zimno.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów