Dwuwarstwowy pasztet mięsno-warzywny

Dwuwarstwowy pasztet mięsno-warzywny
Zdjęcie - Dwuwarstwowy pasztet mięsno-warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dwuwarstwowy pasztet mięsno-warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dwuwarstwowy pasztet mięsno-warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dwuwarstwowy pasztet mięsno-warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na warstwę warzywną:
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior zielony
  • 1 papryka zielona
  • garść liści bazylii i mięty
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
na warstwę mięsną:
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag boczku surowego
  • 2 udka z kurczaka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 bułka pszenna
  • 1 cebula duża
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 4 jajka
dodatkowo:
  • 2 łyżki margaryny Palmy z Kruszwicy
  • 3 duże papryki czerwone
Przygotowanie W dużym rondlu rozpuścić margarynę i wkładać umyte mięso wieprzowe, drobiowe i boczek. Dusić, podlewając delikatnie wodą wraz z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, aż do miękkości mięsa. Dołożyć pokrojoną cebulę i wątróbkę. Dusić razem około 7 minut.


Mięso przestudzić, obrać z kości i zmielić dwukrotnie wraz z namoczoną bułką pszenną. Dodać jajka oraz do smaku gałki, soli i pieprzu. Wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej margaryną formy keksowej.


Na warstwie mięsnej ułożyć upieczoną w piekarniku i obraną czerwoną paprykę. Kalafiora i brokuł ugotować w osolonej wodzie. Zmielić dwukrotnie z papryką zieloną. Zioła bardzo drobno posiekać na pastę. Dodać do warzyw, doprawić, wbić jajka i dobrze wrobić, wyłożyć na poprzednie warstwy. Piec w temperaturze 200°C przez 1,5 godziny.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów