Pasztet z dzika po warmińsku

Pasztet z dzika po warmińsku
Zdjęcie - Pasztet z dzika po warmińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z dzika po warmińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z dzika po warmińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z dzika po warmińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg karkówki z dzika
  • 500 g wątroby z dzika lub wieprzowej
  • 30 ml oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 pietruszka
  • 1 czerstwa bułka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie Karkówkę gotujemy z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą przez 1,5-2 godz., aż będzie miękka.


Na Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa.


Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i dwukrotnie mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki natłuszczonej olejem Kujawskim z ziołami, następnie smarujemy nim również masę na wierzchu. Pasztet pieczemy w 170°C przez 60 min.



Przepis pochodzi z www.qchennewariacje.blogspot.com

Kategorie przepisów