Pasztet z dynii

Zdjęcie - Pasztet z dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystałam resztki wędzonego boczku zalegającego w lodówce. Zależy jakiej odmiany dyni użyjesz pasztet może być słodkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzało, bo z domowym, chrupiącym pieczywem smakował wyśmienicie. Możesz jednak zniwelować słodycz dodatkiem delikatnej kaszy - jaglanej lub manny, wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko.

Skladniki:
Zdjęcie - Pasztet z dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami500 g puree z dynii (przepis z bloga)
2 jajka
3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych
tarta bułka - opcjonalnie
kawałek boczku - opcjonalnie
1 duża cebula
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
4 cm kawałek imbiru
kurkuma 1/2 łyżeczki
curry 1 łyżeczka
gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej szałwii
listki szałwii

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii (upiec w piekarniku lub ugotować w małej ilości wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dynię przetarłam przez sito. Szybciej jest dynię ugotować (około 10-12 minut) w małej ilości wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania bułki tartej
  • obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć
  • puree z dynii połączyć z poduszoną cebulą z przyprawami, wbić jajka i zmiksować na gładka masę. Dołożyć zmielone orzechy i wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem
  • masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem
  • piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce
SMACZNEGO!

Zdjęcie - Pasztet z dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z soczewicy, cukinii i pora
2

Sałatka z soczewicy, cukinii i…

figmara figmara
figowe smaki

Wrapy z tofu à la bánh mì

Wrapy z tofu à la bánh mì

Tyna Tyna
In cooking we trust

Bigos z czerwonej kapusty z owocami
1

Bigos z czerwonej kapusty z ow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan
2

Pilaw z brukselką, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
2

Dynia i brukselka w jesiennej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym

Pikantna pieczona ciecierzyca…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi jabłkami
6

Naleśniki dyniowe z karmelizow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa
1

Kapuśniak / kwaśnica bez mięsa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kremowa zupa z selera z pieczonymi ziemniakami
1

Kremowa zupa z selera z pieczo…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasztet z selera z grzybami leśnymi z mąką z lnu

Pasztet z selera z grzybami le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Zupa krem z buraka z tofu w pięciu smakach

Zupa krem z buraka z tofu w pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj