Pasztet z dynii

Zdjęcie - Pasztet z dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie znudziła Ci się jeszcze dynia? To świetnie, bo mam następną propozycję wykorzystania słonecznego warzywka. Dziś pasztet z dyni. Z założenia powinien być wegeteriański, mój jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystałam resztki wędzonego boczku zalegającego w lodówce. Zależy jakiej odmiany dyni użyjesz pasztet może być słodkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzało, bo z domowym, chrupiącym pieczywem smakował wyśmienicie. Możesz jednak zniwelować słodycz dodatkiem delikatnej kaszy - jaglanej lub manny, wówczas musisz dodatkowo dać jeszcze 1 jajko.

Skladniki:
Zdjęcie - Pasztet z dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami500 g puree z dynii (przepis z bloga)
2 jajka
3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych
tarta bułka - opcjonalnie
kawałek boczku - opcjonalnie
1 duża cebula
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
4 cm kawałek imbiru
kurkuma 1/2 łyżeczki
curry 1 łyżeczka
gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej szałwii
listki szałwii

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii (upiec w piekarniku lub ugotować w małej ilości wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dynię przetarłam przez sito. Szybciej jest dynię ugotować (około 10-12 minut) w małej ilości wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania bułki tartej
  • obraną, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia dołożyć listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunąć
  • puree z dynii połączyć z poduszoną cebulą z przyprawami, wbić jajka i zmiksować na gładka masę. Dołożyć zmielone orzechy i wymieszać. Gdyby masa była za rzadka, zagęścić bułką tartą. Na koniec doprawić sola i pieprzem
  • masę przełożyć do małej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyrównać górę, ułożyć listki szałwii i wierzch posmarować olejem
  • piec w 200`C około 45 minut. Gdy pasztet będzie odchodził od boków foremki jest gotowy. Studzić w foremce. Kroić najlepiej po schłodzeniu przez noc w lodówce
SMACZNEGO!

Zdjęcie - Pasztet z dynii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pora i krewetek
1

Sałatka z pora i krewetek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni