Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 150 g marchewki
  • 125 ml oleju Kujawski z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 100 g cebuli
  • 100 g płatków ryżowych błyskawicznych
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Na oleju Kujawski podsmażamy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Gdy zmiękną, wsypujemy soczewicę i zalewamy wodą. Soczewicę powinna przykrywać 1-cm warstwa wody. Gotujemy do miękkości.

Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki ryżowe i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

Przestudzoną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodajemy jajka i ponownie mieszamy lub miksujemy, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję.

Dodajemy posiekane suszone pomidory i przekładamy do formy keksowej wyłożonej pergaminem.

Pieczemy w temp. 180ºC około 50 minut.K

roimy po wystudzeniu.



Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: 1,5 godziny 

Kategorie przepisów