Pasztet drobiowy podany z sosem żurawinowym

Pasztet drobiowy podany z sosem żurawinowym

Zdjęcie - Pasztet drobiowy podany z kleksem żurawiny i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 400 g drobiowej wątróbki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • jasna część pora
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz

Zdjęcie - Pasztet drobiowy podany z kleksem żurawiny i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób przygotowania:

Mięso drobiowe, czyli udka z kurczaka, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować na średniej mocy palnika przez około 1 godzinę. W tym czasie zbierać ścięte białko “odszumować”, dodać przygotowane warzywa: marchew, pietruszkę, seler por oraz zioła: ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wyłowić wszystko do misy i ostudzić, tylko ugotowanego pora wyrzucić.

Mięso obrać z kości i chrząstek.

Kajzerkę zalać wywarem na kilka minut.

Dwie cebule obrać i pokroić w dowolny sposób, czosnek obrać ze skóry i przekroć na pół. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i podsmażać przez chwilę przygotowane cebulę i czosnek. Zmniejszyć ogień, dodać oczyszczoną wątróbkę i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ostudzić.

Kajzerkę odcisnąć dokładnie. Razem z gotowanym mięsem i warzywami z wywaru oraz podsmażoną wątróbką z cebulą i czosnkiem zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach.

Doprawić masę na pasztet drobiowy przyprawami, dodać dwa jajka i wymieszać całość dokładnie.

Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zmieloną masę przełożyć do naszykowanej formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec pasztet drobiowy w ustawieniu “góra dół” w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Po upieczeniu pasztet drobiowy ostudzić przed krojeniem. Idealny dodatek do podania pasztetu wielkanocnego to sos żurawinowy.

Kategorie przepisów