Pasztet drobiowy podany z sosem żurawinowym
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 1 średniej wielkości marchew
- 400 g drobiowej wątróbki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera korzeniowego
- jasna część pora
- 2 cebule
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kulek ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso drobiowe, czyli udka z kurczaka, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować na średniej mocy palnika przez około 1 godzinę. W tym czasie zbierać ścięte białko “odszumować”, dodać przygotowane warzywa: marchew, pietruszkę, seler por oraz zioła: ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wyłowić wszystko do misy i ostudzić, tylko ugotowanego pora wyrzucić.
Mięso obrać z kości i chrząstek.
Kajzerkę zalać wywarem na kilka minut.
Dwie cebule obrać i pokroić w dowolny sposób, czosnek obrać ze skóry i przekroć na pół. Na patelni rozgrzać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i podsmażać przez chwilę przygotowane cebulę i czosnek. Zmniejszyć ogień, dodać oczyszczoną wątróbkę i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ostudzić.
Kajzerkę odcisnąć dokładnie. Razem z gotowanym mięsem i warzywami z wywaru oraz podsmażoną wątróbką z cebulą i czosnkiem zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach.
Doprawić masę na pasztet drobiowy przyprawami, dodać dwa jajka i wymieszać całość dokładnie.
Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Zmieloną masę przełożyć do naszykowanej formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec pasztet drobiowy w ustawieniu “góra dół” w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu pasztet drobiowy ostudzić przed krojeniem. Idealny dodatek do podania pasztetu wielkanocnego to sos żurawinowy.