Pasztet domowy

Pasztet domowy
Od roku nie używam żadnych przypraw ( unikam produktów ) z glutaminianem sodu. Skutek jest taki, że wyczuwam go z podwójną siłą w kiełbasach, parówkach, ketchapach… Wędliny przestają mi smakować i prawie ich nie jem. Kupuję w małych ilościach, te lepszej jakości, lub raz w miesiącu robię domowy dodatek do chleba. Wczoraj zrobiłam popisowy pasztet mojej mamy z łopatki, drobiowej wątróbki i cebuli. Robię go na każde święta, smakuje z pieczywem i jako dodatek do sałatki. Kawałek pasztetu, podany na liściu sałaty z dodatkiem  konfitury z żurawiny, zamieni się w wykwintny poczęstunek dla gości. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Pasztet domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 70 – 80 dkg łopatki wieprzowej drobno pokrojonej
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 30 dkg dobrego wędzonego boczku
  • 2 mniejsze cebulki pokrojone w kostkę
  • 1 mała bułka pszenna lub razowa
  • 1 jajko
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  1. Łopatkę przesmażam w dużym rondlu na odrobinie oleju, dolewam trochę wody i duszę pod przykryciem 30 min.
  2. Dodaję zioła, cebulę, całość duszę 5 min.
  3. Dodaję wątróbkę i nadal duszę 10 min. Odstawiam.
  4. Do rondla dodaję bułkę pokrojoną w kostkę. Bułka powinna nasiąknąć sosem.
  5. Boczek i całą zawartość rondla mielę ( jeżeli chcę, żeby pasztet nie był mokry, osączam nadmiar sosu ).
  6. Mielone doprawiam, dodaję jajko, całość dokładnie mieszam. Masę przekładam do podłużnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 200 stopni. 30 min. Gotowy pasztet schładzam, najlepiej przez całą noc. Smacznego :-)

Zdjęcie - Pasztet domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasztet domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów