Pasztet domowy

Pasztet domowy

Niezły pasztet. ;-)) Mój syn uwielbia domowe pasztety. U przyjaciół na spotkaniach w plenerze zjadał ogromne ilości pasztetu z dziczyzny. Babcia też piekła pasztet, który on uwielbia. Smaczny bardzo, ale zabiegi, których wymagały przygotowania, to nie była bułka z masłem.  Jakiś czas temu zachwycił nas smak pasztetu z wątróbek i anchois. Przepis odkryłam na blogu Ireny i Andrzeja i wielokrotnie do niego wracałam i wracać będę, bo smakuje fenomenalnie, a robi się go w bardzo prosty sposób. Niestety synek ma skazę białkową, muszę więc dla niego wynajdywać przepisy, które nie mają w swym składzie krowiego mleka. Ten pasztet taki jest, prosty, banalny wręcz, a mimo to smaczny, bo domowy.

Zdjęcie - Pasztet domowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet domowy

30 dag wątróbek z drobiu

50 dag mięsa wieprzowego

sól, pieprz, imbir,gałka muszkatołowa

150 g masła/ ew. margaryny

2 jaja

Oczyszczone z błonek i włókien mięso i wątróbki smażę na maśle (ok. 50 g). Studzę. Mielę albo miażdżę blenderem. Mieszam przy pomocy blendera z jajami, resztą masła i przyprawami. Prostokątną foremkę smaruję masłem albo wykładam papierem i wypełniam masą. Piekę w 170 stopniach przez ok. godzinę.

* Źródło - miesięcznik "Kuchnia" numer listopadowy, 2007r.

Kategorie przepisów