Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami

Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami
Zdjęcie - Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 250 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 400 g mrożonych podgrzybków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka czarnuszki lub kminku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie Kaszę ugotować. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone grzyby i dusić ok. 10 min. Kaszę, grzyby i 2 białka jaj wymieszać w misce. Doprawić majerankiem, solą

i pieprzem. Krótko zmiksować blenderem tak, by mniej więcej połowa kaszy pozostała w całości.


Drożdże wkruszyć do śmietany i odstawić na 10 min. Margarynę posiekać razem z mąką, dodać 2 żółtka, śmietanę z drożdżami i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery części, każdą rozwałkować na długi pasek o grubości ok. 5 mm i szerokości 10 cm.


Na środek nałożyć farsz, zwinąć ciasto w rulon i ułożyć „szwem” do dołu. Rulon posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub kminkiem. Pokroić na ok. 8 cm paszteciki. Analogicznie postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Paszteciki piec w 180°C ok. 20 min., aż będą złociste.


Porada: Paszteciki można upiec kilka dni wcześniej i zamrozić. Przed podaniem wystarczy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec ok. 12-15 min.



Przepis pochodzi z mirabelkowy.blogspot.com

Kategorie przepisów