Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami

Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami
Jeżeli nie macie pomysłu, jak wykorzystać niewielką ilość mięsa, polecam właśnie takie paszteciki. To rodzaj południowo – amerykańskich empanadas, czyli pierożków – rogalików z nadzieniem mięsno- warzywnym. Zamiast pierożków z ciasta francuskiego zrobiłam roladki, z których uformowałam paszteciki. Rodzaj mięsa i warzyw można dobierać dowolnie. Gotowy farsz jest bardzo plastyczny i przygotowanie przystawki nie powinno przysparzać problemu. Paszteciki można przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku, smakują wyśmienicie :-) Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia pl.

Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki
  • 350 g. mielonej baraniny ( comber, udziec )
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 płatki suszonych pomidorów
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 30 ml.
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego do posypania
  • Sól morska, pieprz
W rondlu rozgrzewam jedną łyżkę oleju Kujawskiego z saszetki, dodaję mięso. Całość smażę mieszając, następnie dodaję sos sojowy i duszę pod przykryciem do miękkości. Mięso ( bez sosu ), pomidory i szalotki daję do blendera i miksuję, można również zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodaję  ½  łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, pietruszkę, całość doprawiam i mieszam. Płat ciasta francuskiego kroję wzdłuż na pół. Wykładam połowę farszu na jedną połowę ciasta i zwijam roladę. Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Kroję roladki o szerokości 3-4 cm. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję olejem Kujawskim i posypuję siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piekę ok. 20 min w temperaturze 190 stopni, roladki powinny się mocno zrumienić. Smacznego :-)

Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów