Paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami
Jeżeli nie macie pomysłu, jak wykorzystać niewielką ilość mięsa, polecam właśnie takie paszteciki. To rodzaj południowo – amerykańskich empanadas, czyli pierożków – rogalików z nadzieniem mięsno- warzywnym.
Zamiast pierożków z ciasta francuskiego zrobiłam roladki, z których uformowałam paszteciki. Rodzaj mięsa i warzyw można dobierać dowolnie. Gotowy farsz jest bardzo plastyczny i przygotowanie przystawki nie powinno przysparzać problemu. Paszteciki można przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku, smakują wyśmienicie :-)
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia pl.
Składniki
- 350 g. mielonej baraniny ( comber, udziec )
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 płatki suszonych pomidorów
- 2 szalotki drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 30 ml.
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki czarnuszki lub siemienia lnianego do posypania
- Sól morska, pieprz