Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami

Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami
Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Paszteciki z baraniną i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g mielonej baraniny (comber lub udziec)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 4 suszone pomidory
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól morska
  • pieprz
Przygotowanie W rondlu rozgrzewam 1 łyżkę oleju Kujawskiego z ziołami. Do rondla przekładam mieloną baraninę i smażę, mieszając. Następnie przykrywam i duszę do miękkości.


Mięso (bez powstałego podczas smażenia sosu), pomidory oraz szalotki wrzucam do blendera i miksuję. Do zblendowanej masy dodaję ½ łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią oraz posiekaną pietruszkę. Całość doprawiam i mieszam.


Płat ciasta francuskiego kroję wzdłuż, na pół. Wykładam masę na jedną połowę ciasta i zwijam roladę. Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Rolady kroję na paszteciki o szerokości 3-4 cm, a następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki smaruję olejem Kujawskim z ziołami i posypuję siemieniem lnianym. Piekę ok. 20 min. w temperaturze 190°C. Podczas pieczenia paszteciki powinny się mocno zrumienić.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów