Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Zdjęcie - Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedną z niekwestionowanych gwiazd wigilijnego stołu, obok barszczu, są chrupiące paszteciki z aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Dziś przedstawiamy przepis na idealne Paszteciki wigilijne. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy olej Kujawski 3 ziarna, który jest mieszanką oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Gotowi na kulinarną podróż? Zaczynamy!

Składniki na paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami:

1 szklanka = 250 ml pojemności

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 szklanka wody
  • pieprz, sól do smaku

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • + jajko do posmarowania, sezam

Zdjęcie - Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami?

Przesiej mąkę pszenną, wkrusz świeże drożdże, zasyp cukrem, wlej letnie mleko i pod przykryciem zostaw na 15 minut.

Kiedy drożdże zaczną pracować – dodaj sól, jajko oraz olej. Wymieszaj i wyrób ciasto na paszteciki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Kapustę kiszoną zalej wodą, dodaj liść oraz ziele angielskie. Gotuj przez 40 minut do miękkości i odparowania wody. Odciśnij i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz pieczarki starte na grubych oczkach tarki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kapustę kiszoną i przesmaż.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podziel na pasy. Na środku układaj farsz i zwijaj w roladę. Sklej ciasto, układaj zwinięciem do dołu. Pokrój paszteciki na kawałki, posmaruj jajkiem, posyp sezamem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów