Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Jedną z niekwestionowanych gwiazd wigilijnego stołu, obok barszczu, są chrupiące paszteciki z aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Dziś przedstawiamy przepis na idealne Paszteciki wigilijne. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy olej Kujawski 3 ziarna, który jest mieszanką oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Gotowi na kulinarną podróż? Zaczynamy!
Składniki na paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami:
1 szklanka = 250 ml pojemności
Składniki na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 szklanka wody
- pieprz, sól do smaku
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
- + jajko do posmarowania, sezam

Jak upiec paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami?
Przesiej mąkę pszenną, wkrusz świeże drożdże, zasyp cukrem, wlej letnie mleko i pod przykryciem zostaw na 15 minut.
Kiedy drożdże zaczną pracować – dodaj sól, jajko oraz olej. Wymieszaj i wyrób ciasto na paszteciki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Kapustę kiszoną zalej wodą, dodaj liść oraz ziele angielskie. Gotuj przez 40 minut do miękkości i odparowania wody. Odciśnij i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz pieczarki starte na grubych oczkach tarki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kapustę kiszoną i przesmaż.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podziel na pasy. Na środku układaj farsz i zwijaj w roladę. Sklej ciasto, układaj zwinięciem do dołu. Pokrój paszteciki na kawałki, posmaruj jajkiem, posyp sezamem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne