Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką
Pasta z żółtej soczewicy, z główką pieczonego czosnku, pieczoną marchewką z chipsem z marchewki.
szklanka żółtej soczewicy Bio Planet
marchewka
olej rzepakowy
główka czosnku
sól do smaku
2 łyżeczka pieprzu ziołowego
czarnuszka
Czosnek i marchewkę pieczemy w piekarniku ok 30 minut w 180-190 stopniach C. Ja upiekłam przy okazji przygotowywania obiadu. Marchewkę dobrze jest nasmarować olejem rzepakowym. Czosnek przed pieczeniem można zawinąć w folię.
Do wypłukanej szklanki soczewicy dodajemy sól a następnie 1,5 szklanki wody. I gotujemy ok 20 minut. Soczewica będzie bardzo gęsta dlatego od czasu do czasu zamieszaj. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku do soczewicy, dodaj marchewkę, łyżeczkę pieprzu ziołowego i zblenduj. Podawaj z czarnuszką, na swoim ulubionym pieczywie.
Na wierzch zrobiłam chipsa z marchewki. Marchewkę przetnij wzdłuż na cienkie plastry, posmaruj olejem z dwóch stron i upiecz w piekarniku.