Pasta z zielonego groszku
- Wynik: 10
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Jedna z lepszych past jaką zrobiłam. Delikatna, wyrazista, lekko słodkawa. Przepyszna jest a w zestawieniu z jajkiem sadzonym to po prostu szał podniebienia. Bardzo polecam, na pewno nie pożałujecie.
Składniki
- zielony groszek - 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 50 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- starty parmezan - 3 łyżki
- listki bazylii - 1 garść
Instrukcje
Groszek ugotować, odcedzić, wystudzić. (Użyłam groszku mrożonego, nie gotowałam go tylko zalałam wrzątkiem na 5 min). Dodać czosnek, listki bazylii, parmezan, sól, pieprz. Zmiksować blenderem. Dodawać stopniowo oliwę, aż powstanie gładka pasta ale niezbyt rzadka. Przed podaniem schłodzić.