Pasta z bakłażana, ciecierzycy i karmelizowanej cebuli
Pyszna pasta której podstawą jest pieczony bakłażan, prosta do zrobienia, najdłużej trwa pieczenie bakłażana.
Składniki:
- 3 nieduże bakłażany,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka cukru,
- olej lub oliwa,
- sól, pieprz,
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki wody (lub więcej gdy jest taka potrzeba).
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, kroimy w 1 cm plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem, solimy. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut - do czasu aż będzie miękki. Cebule obieramy, myjemy, kroimy na pół i w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, lekko solimy, polewamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Ciecierzycę odsączamy z wody (najlepiej jest jej nie wylewać, tylko zrobić przy okazji bezy - napiszę o nich wkrótce), wrzucamy na dno blendera (mam kielichowy, ale można też użyć żyrafy), dodajemy upieczonego bakłażana, skarmelizowaną cebulę, sok z cytryny, trochę oleju, wodę (można zacząć od 1/2 szklanki i jak będzie za gęste, lub blender nie będzie dawał rady, dolewać po trochu. Nie musimy zmielić jej na gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach.
Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem do maczania warzyw.
Smacznego!!!