Pasta słonecznikowa z chrzanem
Nasiona słonecznika to bardzo cenne "jedzenie" i powinno się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Te maleńkie ziarenka to rewelacyne źródło witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, bogactwo soli mineralnych, białka i zdrowych tłuszczy.
Naturalne bogactwo fitosteroli wspomagających walkę z wysokim cholesterolem, cukrzycą, nawet nowotworami.
Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podoprażania. Świetne jako dodatek owsianek, musli, dressingów, jogurtów, czy sałatek.
Po namoczeniu i zmiksowaniu tworzą bardzo smaczną pastę kanapkową. Do pasty możesz dodać wszystko co lubisz, by wzbogacić jej smak. Przepis na pastę np. z suszonymi pomidorami znajdziesz tutaj.
Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam!
Składniki:
200 g słonecznika
sól, pieprz
sok z cytryny
chrzan tarty - 2 łyżki
4-6 łyżek wody
Wykonanie:
- ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren nie tylko ułatwia blendowanie, ale czyni ziarenka łatwostrawnymi i zwiększa przyswajalość składników odżywczych
- rano ziarna odcedzić i wypłukać pod bieżącą wodą
- nasiona słonecznika zblendować na grudkowatą masę. Dolewać stopniowo wody, dodać przyprawy i chrzan i blendować do uzyskania żądanej konsystrencji. Ilość chrzanu należy dopasować do własnych preferencji smakowych
- przełożyć do słoika z nakrętką. Przechowywać w lodówce kilka dni