Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem
No i wakacje się skończyły. Wrzesień nas dogonił, a razem z nim wracamy do codziennego pakowania lunchboxów, śniadaniówek i pudełek, żeby w pracy i szkole coś sensownego przekąsić. Nie samymi kanapkami z serem i szynką świat stoi, dlatego dziś lekka pasta jajeczna z dodatkiem wędzonego pstrąga (łososia, makreli- co lubicie i na co macie akurat ochotę).
Żeby pasta miała coś do pochrupania, dodałam do niej seler naciowy, wierzch natomiast posypałam posiekanym ogórkiem. Do tego obowiązkowo koperek i możemy jeść!
Podaję proporcje na poważną porcję pasty, jaką cieszyć będziecie się mogli przez dobre dwa, trzy dni ;)
Składniki:- wędzona ryba - pstrąg lub makrela - 1 szt
- jajko - 4 szt, ugotowane na twardo
- majonez - 2 łyżki
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- szalotka - 1 mała sztuka
- seler naciowy - 1 łodyga
- sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
- koperek, świezy ogórek - do podania
Rybę oczyść ze skory i ości.
Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, a następnie rozdrobnij za pomocą widelca lub drobno posiekaj.
Równie drobno posiekaj szalotkę i seler.
Do jajek dodaj kawałki ryby, majonez, śmietanę, seler i szalotkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (możesz dodać też odrobinę ostrej musztardy).
Gotową pastę podawaj z pieczywem, posypaną koperkiem, z dodatkiem świeżego ogorka.