Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem

Zdjęcie - Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

No i wakacje się skończyły. Wrzesień nas dogonił, a razem z nim wracamy do codziennego pakowania lunchboxów, śniadaniówek i pudełek, żeby w pracy i szkole coś sensownego przekąsić. Nie samymi kanapkami z serem i szynką świat stoi, dlatego dziś lekka pasta jajeczna z dodatkiem wędzonego pstrąga (łososia, makreli- co lubicie i na co macie akurat ochotę).

Zdjęcie - Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby pasta miała coś do pochrupania, dodałam do niej seler naciowy, wierzch natomiast posypałam posiekanym ogórkiem. Do tego obowiązkowo koperek i możemy jeść!

Zdjęcie - Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję proporcje na poważną porcję pasty, jaką cieszyć będziecie się mogli przez dobre dwa, trzy dni ;)

Zdjęcie - Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • wędzona ryba - pstrąg lub makrela - 1 szt
  • jajko - 4 szt, ugotowane na twardo
  • majonez - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • szalotka - 1 mała sztuka
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku
  • koperek, świezy ogórek - do podania
Przygotowanie:

Rybę oczyść ze skory i ości.

Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, a następnie rozdrobnij za pomocą widelca lub drobno posiekaj.

Równie drobno posiekaj szalotkę i seler.

Do jajek dodaj kawałki ryby, majonez, śmietanę, seler i szalotkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (możesz dodać też odrobinę ostrej musztardy).

Gotową pastę podawaj z pieczywem, posypaną koperkiem, z dodatkiem świeżego ogorka.

Kategorie przepisów