Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy
Smaczne i zdrowe smarowidło do pieczywa z piersi kurczaka, pietruszki, marchewki i czerwonej soczewicy. Wszystkie składniki ugotowałam z ziołami i przyprawami, a następnie zmiksowałam na krem. Przyprawy i dodatki możecie dodawać wg. własnych potrzeb i upodobań smakowych. Pasta znakomicie smakuje z macą, domowym chlebem na zakwasie lub jako nadzienie do jajek i wytrawnych tart ?

Zdjęcie - Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 mniejsza pierś kurczaka
  • 1/2 mniejszej marchewki
  • 1/3 pietruszki
  • 1/3 szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
W małym garnku gotuję pierś z kurczaka, oraz obraną marchewkę z pietruszką. Po 10 minutach od zagotowania dodaję lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotuję kolejne 15 minut na małym ogniu. Czerwoną soczewicę, dokładnie płukam na sitku, dodaję do warzyw i kurczaka. Wszystko gotuję około 15 minut do miękkości. Następnie odcedzam zawartość garnka. Bulion można zachować, schłodzić i zamrozić. Schłodzony i pokrojony filet kurczaka, soczewicę i warzywa, daję do pojemnika blendera, dodaję jogurt, majonez  i musztardę. Wszystko miksuję na gładki krem. Pastą, można smarować ulubione pieczywo lub podać małą porcję na talerzyku, obok warzyw i wędliny ?

Zdjęcie - Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów