Paprykowa zupa-krem z ziołowymi grzankami
Moja ulubiona zupa – krem z papryki i pora, podana z mozzarellą i grzankami. Mozzarellę kroję w drobną kostkę i dodaję już na talerzu do gorącej potrawy. Do tego grzanki z pastą z oliwy, pietruszki i czosnku, którą bez trudu zrobicie sami. Danie bardzo pożywne i sycące, z powodzeniem wystarczy za cały obiad.
Przygotujcie dzisiejszą zupę i cieszcie się włoskim smakiem, w chłodne, deszczowe popołudnie
Składniki
- 5 czerwonych papryk oczyszczonych i pokrojonych w paski
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duży por ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- łyżka suszonej bazylii
- vegeta domowa do zup
- 120 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- oliwa
- kilka kromek dowolnego pieczywa
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 1 pełna łyżka drobno posiekanej pietruszki lub bazylii
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane