Paprykowa zupa-krem z ziołowymi grzankami

Paprykowa zupa-krem z ziołowymi grzankami
Moja ulubiona zupa – krem z papryki i pora, podana z mozzarellą i grzankami. Mozzarellę kroję w drobną kostkę i dodaję już na talerzu do gorącej potrawy. Do tego grzanki z pastą z oliwy, pietruszki i czosnku, którą bez trudu zrobicie sami. Danie bardzo pożywne i sycące, z powodzeniem wystarczy za cały obiad. Przygotujcie dzisiejszą zupę i cieszcie się włoskim smakiem, w chłodne, deszczowe popołudnie

Zdjęcie - Paprykowa zupa-krem z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 5 czerwonych papryk oczyszczonych i pokrojonych w paski
  • 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 duży por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • łyżka suszonej bazylii
  • vegeta domowa do zup
  • 120 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • oliwa
W dużym rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję paprykę, czosnek i por. Wszystko krótko smażę, około dwie minuty. Dodaję wino i duszę pod przykryciem przez minutę. Do gorącego bulionu dodaję ziemniaki, zawartość rondla i bazylię. Gotuję około 20 minut. Całość zmiksuję na krem i doprawiam. Grzanki ziołowe
  • kilka kromek dowolnego pieczywa
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 pełna łyżka drobno posiekanej pietruszki lub bazylii
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Z oliwy, czosnku i pietruszki robię pastę, ucierając wszystkie składniki. Pastą smaruję kromki. Chleb zapiekam kilka minut do zrumienienia w piekarniku lub opiekaczu. W tym przepisie oliwę można zastąpić masłem. Gorącą zupę podaję z kawałkami mozzarelli i chrupiącymi grzankami. Smacznego

Zdjęcie - Paprykowa zupa-krem z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paprykowa zupa-krem z ziołowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów