Papryka faszerowana z gęstym sosem pomidorowym

Papryka faszerowana z gęstym sosem pomidorowym

Ciekawy pomysł na obiad na lato w stylu bałkańskim, danie nieco podobne do naszych gołąbków. Pieczona papryka, nadziewana ryżem, mięsem wieprzowym, pietruszką i marchewką. Owocowo-słodki smak żółtej papryki, fajnie się uzupełnia ze smakiem farszu. Najlepsza oczywiście z prawdziwym, gęstym sosem pomidorowym. Danie nieco pracochłonne, dlatego warto przygotować na dwa dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Zdjęcie - Papryka faszerowana z gęstym sosem pomidorowym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na paprykę faszerowaną z sosem pomidorowym:

  • 9 strąków małej żółtej papryki  + 3 papryki czerwone
  • 500 g mielonej łopatki
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • marchewka starta na dużych oczkach
  • duża szczypta tymianku i majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 mocno dojrzałe pomidory
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę + 3 posiekane ząbki czosnku
  • duża szczypta tymianku i majeranku
  • 100 ml. słodkiej śmietanki

 

Jak przygotować paprykę faszerowaną z gęstym sosem pomidorowym?

Ryż ugotuj w posolonej wodzie, wg. instrukcji na opakowaniu i odstaw.

Papryki umyj, nożem odetnij górną część papryki z końcówką łodyżki.

Na dużej patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mięso mielone. Mięso smaż mieszając, około 3 minuty. Dolej odrobinę wody, dodaj suszone zioła, gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, dorzuć marchewkę. Na koniec, dopraw mięso do smaku.

W misce dokładnie pomieszaj ryż z mięsem mielonym i z pietruszką.

Farszem napełnij papryki. Gotowe papryki, ułóż na głębokiej, dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Na dno blaszki, nalej szklankę wody. Papryki zapiekaj w temperaturze 190 stopni, około 20 minut, aż skórka będzie miękka.

Teraz przygotuj sos pomidorowy.

Na dużej patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pokrojone pomidory bez skórki i czosnek. Całość smaż chwilę mieszając, dolej passatę, dodaj suszone zioła i śmietanę, sos zagotuj i dopraw do smaku wg. uznania.

Przelej sos do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładki krem.

Gorące papryki podaj z sosem i posiekaną pietruszką 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Papryka faszerowana z gęstym sosem pomidorowym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów