Papryka faszerowana z gęstym sosem pomidorowym

Ciekawy pomysł na obiad na lato w stylu bałkańskim, danie nieco podobne do naszych gołąbków. Pieczona papryka, nadziewana ryżem, mięsem wieprzowym, pietruszką i marchewką. Owocowo-słodki smak żółtej papryki, fajnie się uzupełnia ze smakiem farszu. Najlepsza oczywiście z prawdziwym, gęstym sosem pomidorowym. Danie nieco pracochłonne, dlatego warto przygotować na dwa dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂
Składniki na paprykę faszerowaną z sosem pomidorowym:
- 9 strąków małej żółtej papryki + 3 papryki czerwone
- 500 g mielonej łopatki
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- marchewka starta na dużych oczkach
- duża szczypta tymianku i majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy
- 2 mocno dojrzałe pomidory
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 cebula pokrojona w kostkę + 3 posiekane ząbki czosnku
- duża szczypta tymianku i majeranku
- 100 ml. słodkiej śmietanki
Jak przygotować paprykę faszerowaną z gęstym sosem pomidorowym?
Ryż ugotuj w posolonej wodzie, wg. instrukcji na opakowaniu i odstaw.
Papryki umyj, nożem odetnij górną część papryki z końcówką łodyżki.
Na dużej patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mięso mielone. Mięso smaż mieszając, około 3 minuty. Dolej odrobinę wody, dodaj suszone zioła, gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, dorzuć marchewkę. Na koniec, dopraw mięso do smaku.
W misce dokładnie pomieszaj ryż z mięsem mielonym i z pietruszką.
Farszem napełnij papryki. Gotowe papryki, ułóż na głębokiej, dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Na dno blaszki, nalej szklankę wody. Papryki zapiekaj w temperaturze 190 stopni, około 20 minut, aż skórka będzie miękka.
Teraz przygotuj sos pomidorowy.
Na dużej patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pokrojone pomidory bez skórki i czosnek. Całość smaż chwilę mieszając, dolej passatę, dodaj suszone zioła i śmietanę, sos zagotuj i dopraw do smaku wg. uznania.
Przelej sos do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładki krem.
Gorące papryki podaj z sosem i posiekaną pietruszką 🙂
Smacznego 🙂