Papryka faszerowana kaszą orkiszową, chorizo, dynią i cukinią
Hej :-). Zrobiłam, tak mi zeszło dość długo, ale wiecie jak to jest, to to zrób, to znowu to i tak moje papryki musiały poczekać na swoją kolejność. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tu żeby wszystkim dogodzić, a w szczególności mojemu młodemu, musiałam dodać chorizo, którego jeszcze kawałek było w lodówce. Od siebie przemyciłam dynię, cukinię, kurkumę, no i ostatnio naszą ulubioną kaszę orkiszową. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-)))).
Składniki:
- 4 papryki
- 2 woreczki kaszy orkiszowej
- ćwiartka średniej dyni
- 1/2 średniej cukinii
- cebulka dymka razem z zieloną częścią
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 laska chorizo
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
W większym garnku zagotowujemy wodę. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy. W wodzie po paprykach ja ugotowałam kaszę. Dynię obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plasterki, ja ja pokroiłam jeszcze na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cukinię, dynię, pokrojoną cebulkę i podsmażamy, solimy. Dodajemy pokrojone chorizo, kurkumę i na końcu ugotowaną kaszę. Jeśli jest potrzeba to doprawiamy pieprzem, solą. Papryki w środku osuszamy, solimy. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, chodzi o natłuszczenie naczynia. Do papryk nakładamy farsz, układamy w naczyniu. Zapiekamy w 180 stopniach jakieś 25 - 30 minut. Po wyjęciu możemy posypać startym cheddarem.