Pappardelle z krewetkami i pomidorami
I znów zapraszam Was serdecznie pyszną, makaronową ucztę!
Tym razem będzie po włosku, bo oprócz pysznego makaronu pappardelle będziemy przygotowywać krewetki.
Do tego różnokolorowe pomidorki koktajlowe, aromatyczny czosnek, dobra oliwa i pyszny obiad mamy gotowy w 20 minut.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron wstążki – ok. 250 g
* krewetki ( oczyszczone ) – 10-15 szt
* szalotka – 2 szt
* czosnek – 3 ząbki
* świeża chili
* sól, pieprz
* natka pietruszki
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, przesmażamy, dodajemy czosnek oraz chili, a następnie wrzucamy krewetki.
Całość przesmażamy ok. 3-4 minuty, po czym dodajemy ugotowany al dente makaron.
Wrzucamy przekrojone pomidorki i wszystko razem podgrzewamy dokładnie mieszając.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy na gorąco z posiekaną natką pietruszki ewentualnie odrobiną startego parmezanu.
Smacznego!