Panna cotta z rabarbarem i truskawkami

Panna cotta z rabarbarem i truskawkami

Zdjęcie - Panna cotta z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na przekór pogodzie i porze roku, przygotowałam deser z owocami wczesnoletnimi. Rabarbar i truskawki zajmują dość pokaźną część mojej zamrażarki. Z reguły piekę tartę i używam ich w równych ilościach od jej obłożenia. Niezbyt przepadam (zarówno ja, jak i domownicy) za upieczonymi truskawkami oraz rabarbarem osobno, ale gdy połączę oba smaki powstaje coś wspaniałego!
Dzisiaj natomiast miałam ochotę na coś, co nie byłoby ciastem. Wpadłam na pomysł użycia mojego „tartowego duetu” w panna cottach. Okazało się, że mieszanka truskawki-rabarbar sprawdza się tutaj znakomicie!

Zdjęcie - Panna cotta z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Panna cotta z rabarbarem i truskawkami
forma silikonowa na 6 małych brioszek + 1 mała porcja

100 g truskawek
100 g rabarbaru
100 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
5 „średniokopiastych” łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody

Owoce rozmrozić (w sezonie oczywiście świeże owoce). Zagotować i gotować 5 min. na małym ogniu. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić.
Do kubka wlać wodę i wsypać żelatynę. Odstawić na 10 min.
Śmietanę zagotować z mlekiem i cukrem. Zestawić z palnika, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wlać do musu owocowego i rózgą - mątewką wymieszać. Wystudzić. Rozlać do foremek i włożyć na kilka godzin (min.5 godzin) do lodówki.

Kategorie przepisów