Panna cotta z galaretką z owocami lata

Panna cotta należy do kanonu moich ulubionych deserów. Uwielbiam ją za prostotę i mnogość sposobów, na które można ją przygotować. Na blogu podzieliłem się z Wami już kilkoma pomysłami na tę mleczną galaretkę, w których pokazuję, że panna cotta wcale nie musi być nudna. Dzisiaj postawiłem na prostotę i przygotowałem sam włoski deser w dość klasyczny sposób z wanilią, podając go w szklankach z owocową galaretką. Jednak, żeby nie było nudno, postanowiłem ustawić naczynia pod kątem, aby ciekawie się prezentował. Samą galaretkę przygotowałem z owoców prosto z działki, gotując z nich lekki kompot i dodając do niego żelatynę. Znajdziecie w niej czerwoną porzeczkę, maliny oraz wiśnie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać owoce, które akurat macie pod ręką. W końcu latem nie brakuje możliwości. 😉

Zdjęcie - Panna cotta z galaretką z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPanna cotta z galaretką z owocami lata

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

SKŁADNIKI

Panna cotta:

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny (16 g)

 

Galaretka owocowa:

  • 500 g sezonowych owoców (u mnie czerwone porzeczki, maliny czerwone i czarne oraz drylowane wiśnie)
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta

  1. Śmietanę kremówkę wlej do rondelka wraz z mlekiem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyskrobanymi nożykiem ziarenkami i gotuj na małym ogniu do zagotowania, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Wyjmij laskę wanilii, rozpuść cukier.
  3. Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje, a następnie rozpuść ją w zagotowanej śmietance. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Sześć szklanek o pojemności ok. 250 ml ustaw pod kątem  (ja wykorzystałem foremkę na muffiny) i wlej do nich delikatnie przygotowaną śmietankę. Deser wstaw do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.

 

Galaretka owocowa

  1. Owoce umieść w rondelku, wlej wodę, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia.
  2. Całość gotuj kilka minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną, uważając, aby nie zaczęły się rozlatywać.
  3. Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje, a następnie rozpuść ją w przygotowanym kompocie.
  4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Stężałą panna cottę wyjmij z lodówki, a szklanki ustaw już prosto. Delikatnie wlej przygotowaną galaretkę i całość wstaw ponownie do lodówki na kolejne 3-4 godziny do stężenia.

Zdjęcie - Panna cotta z galaretką z owocami lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy