Panna cotta z galaretką z owocami lata
Panna cotta należy do kanonu moich ulubionych deserów. Uwielbiam ją za prostotę i mnogość sposobów, na które można ją przygotować. Na blogu podzieliłem się z Wami już kilkoma pomysłami na tę mleczną galaretkę, w których pokazuję, że panna cotta wcale nie musi być nudna. Dzisiaj postawiłem na prostotę i przygotowałem sam włoski deser w dość klasyczny sposób z wanilią, podając go w szklankach z owocową galaretką. Jednak, żeby nie było nudno, postanowiłem ustawić naczynia pod kątem, aby ciekawie się prezentował. Samą galaretkę przygotowałem z owoców prosto z działki, gotując z nich lekki kompot i dodając do niego żelatynę. Znajdziecie w niej czerwoną porzeczkę, maliny oraz wiśnie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać owoce, które akurat macie pod ręką. W końcu latem nie brakuje możliwości. ?
Panna cotta z galaretką z owocami lata
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
Panna cotta:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny (16 g)
Galaretka owocowa:
- 500 g sezonowych owoców (u mnie czerwone porzeczki, maliny czerwone i czarne oraz drylowane wiśnie)
- 250 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
PRZYGOTOWANIE
Panna cotta
- Śmietanę kremówkę wlej do rondelka wraz z mlekiem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyskrobanymi nożykiem ziarenkami i gotuj na małym ogniu do zagotowania, nie doprowadzając do wrzenia.
- Wyjmij laskę wanilii, rozpuść cukier.
- Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje, a następnie rozpuść ją w zagotowanej śmietance. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Sześć szklanek o pojemności ok. 250 ml ustaw pod kątem (ja wykorzystałem foremkę na muffiny) i wlej do nich delikatnie przygotowaną śmietankę. Deser wstaw do lodówki na 3-4 godziny do stężenia.
Galaretka owocowa
- Owoce umieść w rondelku, wlej wodę, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia.
- Całość gotuj kilka minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną, uważając, aby nie zaczęły się rozlatywać.
- Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody, aż napęcznieje, a następnie rozpuść ją w przygotowanym kompocie.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Stężałą panna cottę wyjmij z lodówki, a szklanki ustaw już prosto. Delikatnie wlej przygotowaną galaretkę i całość wstaw ponownie do lodówki na kolejne 3-4 godziny do stężenia.