Panini z Manchego i szynką oraz dipem morelowo-musztardowym
Ser Manchego należy do moich ulubionych. Nic dziwnego, że wzięłam się za przygotowanie panini właśnie z nim, bo dzięki swojej wyrazistości doskonale się w nich sprawdza. Do tego szynka i błyskawiczny dip na bazie konfitury morelowej z dodatkiem musztardy, którą ostatnio nawet polubiłam. Efekt jest wyjątkowo udany - w kwadrans można zrobić coś naprawdę pysznego. To bardzo dobry sposób na odświeżenie swojej relacji z kanapkami;) Niby nic takiego, a jednak robi wrażenie.
Panini z Manchego i szynką
z dipem morelowo-musztardowym
- 8 kromek wiejskiego chleba
- 75g sera Manchego
- kilka plasterków szynki
- 2 łyżeczki oleju
- 60g konfitury morelowej
- 1 łyżka musztardy
1) Na połowie kromek rozłożyć starty ser i szynkę.
2) Przykryć resztą kromek i posmarować je olejem.
3) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i położyć na niej kanapki.
4) Podgrzewać przez kilka minut na każdej stronie, od czasu do czasu je dociskając.
5) W międzyczasie wymieszać konfiturę z musztardą i podawać z panini.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal