Pancakes ze szpinakiem, serkiem waniliowym i granatem
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 50 g oleju Kujawski 3 ziarna plus dodatkowo do smażenia
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- 1 op. serka waniliowego
- kilka kostek rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
- ziarna granatu
Przygotowanie:
W misce mieszamy dokładnie mokre składniki: jajka, jogurt, olej i szpinak.
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
Składniki mokre i suche mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Placki smażymy na oleju z obu stron.
Po ostudzeniu podajemy z serkiem waniliowym i granatem lub ulubionymi dodatkami.