Paluchy orkiszowe z ziarnami i suszonymi pomidorami
Pyszna, zdrowa przekąska, którą możesz podać na stół zamiast chipsów czy sklepowych paluszków. Mąka pełnoziarnista i olbrzymia dawka ziaren.
Mnóstwo zdrowia do chrupania przed telewizorem lub do zabrania na piknik.
Paluchy orkiszowe z ziarnami - Laura
ZACZYN:
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka fruktozy (może być cukier)
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 1/2 szklanki zalewy olejowej z pomidorów (jeśli zabraknie uzupełnić oliwą)
- 1,5 łyżeczki soli
- dodatkowo trochę oliwy do posmarowania
W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - powinno podwoić swoją objętość.
Paluchy orkiszowe z ziarnami - Laura
Paluchy orkiszowe z ziarnami - Laura Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Kroić plastry szerokości 1-1,5 cm. Układać na blaszce. Blaszkę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Paluchy orkiszowe z ziarnami - Laura Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: