Pałeczki kurczaka z piekarnika z dynią i ziemniakami
Szukasz łatwego sposobu, na ciekawy obiad z pieczonymi pałeczkami w roli głównej ? Ten przepis jest dla Ciebie 🙂 Wystarczy wrzucić do foremki, odpowiednio doprawione kawałki ziemniaków i dyni, oraz pałeczki kurczaka, a obiad sam się zrobi. Pieczona dynia piżmowa jest bardzo smaczna, ma delikatny orzechowo – słodki smak, a w połączeniu z ziemniakami i soczystym kurczakiem tworzy udane połączenie smakowe. Polecam serdecznie 🙂
Składniki na pałeczki kurczaka z piekarnika z dynią i ziemniakami
- 3 mniejsze ziemniaki
- połowa bardzo małej dyni piżmowej bez skóry i pestek ( około 300 g )
- 4 pałeczki kurczaka
- 2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku / łyżeczka papryki w proszku
- 3 drobno starte ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka soli / pieprz na koniec łyżeczki
- olej roślinny
Jak zrobić pałeczki kurczaka z piekarnika z dynią i ziemniakami?
W małym garnuszku, połącz składniki na marynatę – tymianek, paprykę, czosnek, sól, pieprz, cytrynę i 1/3 szklanki oleju. Składniki pomieszaj.
Ziemniaki obierz i umyj ( młode ziemniaki mogą być ze skórką ), pokrój na większą kostkę. Dynię również pokrój na większą kostkę.
Pałeczki kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, delikatnie posmaruj marynatą.
Żaroodporny pojemnik posmaruj tłuszczem, ziemniaki i dynię pomieszaj w resztą marynaty i przełóż do naczynia. Pałeczki kurczaka połóż na warzywa ( podobno dynia jest owocem 😉 ).
Całość piecz w temperaturze 190 stopni, około 50 minut. Do czasu, kiedy mięso będzie miękkie.
Smacznego 🙂
Uwagi – kiedy pieczesz większe kawałki kurczaka, w pierwszej kolejności podpiekaj mięso ( około 25 minut ), a następnie dodaj ziemniaki z dynią i piecz dalej wg. przepisu.