Pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej
Propozycja na prosty obiad, dla fanów kiszonej kapusty. Kapusta kiszona jest dostępna niemal przez cały rok, najbardziej nam smakuje ta jesienno – zimowa, świeżo kiszona z kapusty cukrowej.
O zaletach kapusty napisano już wiele, przypomnę tylko, że kapusta należy do warzyw, które wchłaniają najmniej pestycydów. Dodatkowo jest w czołówce najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo ) pokarmów. Kapusta kiszona, to skarbnica witaminy C i minerałów. Zawiera bakterie kwasu mlekowego i błonnik pokarmowy. Jest bardzo zdrowym i jednocześnie bardzo tanim produktem, po który powinniśmy często sięgać.
Propozycja na bardzo smaczny obiad. Kurczak z delikatnie słodkiej marynaty, doskonale się uzupełnia z chrupiącą, kwaskowatą kapustą. Potrawę możesz podać z niewielką ilością ziemniaków lub na szybko z chrupiącą bagietką. Smacznego ?
Składniki na pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej- 6 pałeczek z kurczaka
- 600 g kapusty kiszonej*
- 1 marchewka starta na dużych oczkach
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku ( drobno posiekane )
- 1 łyżka ulubionych suszonych ziół
Składniki na marynatę daj do miseczki, dokładnie pomieszaj. Pałeczki obtocz w marynacie, odłóż na dwie godziny do lodówki.
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
Pałeczki kurczaka, obsmaż z każdej strony na rumiano.
W większym garnku, podsmaż cebulkę i marchewkę. Dodaj kapustę pociętą na mniejsze kawałki. Całość podsmaż chwilę, cały czas mieszając.
Dodaj pałeczki kurczaka i dolej szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, około 40 minut. W razie potrzeby, dopraw kapustę do smaku. Smacznego ?
*Jeżeli kapusta ma dużo soku i jest bardzo kwaśna, można ją krótko podgotować i odcedzić przed duszeniem.