Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem
Jeśli próbowaliście mojego sernika z bekonem, to tym bardziej musicie wypróbować przepis na te pączki! Są naprawdę niesamowite! Delikatne drożdżowe pączki na bazie ciemnego piwa, polane lukrem z piwa miodowego i posypane chrupiącymi chipsami z karmelizowanego w syropie klonowym bekonu. Brzmi ekstra, co nie? To się nazywa męski pączek! A tak na serio, to z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi i miłośniczce boczku. ;) Przepis na te pączki na piwie miałem zostawić na Tłusty Czwartek, ale są tak czaderskie, że nie mogłem się doczekać, aż się z Wami nim podzielę. ;)
*
SKŁADNIKI
na około 20 pączków
Pączki na piwie:
- 500 g mąki chlebowej
- 100 g brązowego cukru
- 1 saszetka drożdży instant lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml ciemnego piwa
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki cukru pudru
- 100 ml piwa miodowego
Karmelizowany bekon:
- 200 g surowego boczku w plastrach
- 50 ml syropu klonowego
* PRZYGOTOWANIE
Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej piwo, roztopione i przestudzone masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać rękoma. Możesz również się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto na pączki odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki o średnicy ok. 6-7 cm wytnij z niego okręgi. Kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm wytnij zaś dziurki. Pączki następnie odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, aby przykryć je ściereczką, żeby nie wyschły.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Gdy osiągnie on 180-190°C, zacznij smażyć pączki. Wrzucaj po 2-4 pączków na raz, pamiętając, że podczas smażenia podwoją one objętość. Pączki smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe, a następnie odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Karmelizowany bekon Plastry bekonu ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po ok. 10 minutach obróć je na drugą stronę. Gdy większość tłuszczu się wytopi, odsącz je na papierowym ręczniku. Kolejno przygotuj czysty arkusz papieru, a plastry bekonu posmaruj obficie syropem klonowym. Piecz je jeszcze przez około 5 minut, aż staną się ciemno-brązowe. Odstaw do przestudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
Lukier Piwo wlej do rondelka i gotuj przez 10-15 minut, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Następnie wlewaj je powoli do cukru pudru, aż uzyskasz pożądaną gęstość lukru. Gotowe pączki zanurzaj w lukrze i od razu udekoruj kawałkami karmelizowanego bekonu.
*