Pączki na ostro ( z kaszą gryczaną, wątróbką i parmezanem )

Pączki na ostro ( z kaszą gryczaną, wątróbką i parmezanem )
Zdjęcie - PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki pączki pączki!

Słysząc słowo pączki oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek.

A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej.

Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej, cebulki i wątróbki.

A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą.

Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością sięgną po dokładkę.

Takie pączki podane z gorącym czerwonym barszczykiem są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie.

CIEKAWOSTKA!

W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka!

Dostarcza ona solidnej porcji cynku , jest bogata w witaminę B i jest źródłem wysokojakościowego białka.

Zdjęcie - PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

ROZCZYN:

* świeże drożdże – 30 g

* ciepłe mleko – 85 ml

* cukier – 1 łyżka

* mąka – 1 czubata łyżka

CIASTO:

* mąka – 500 g

* jajko – 1 szt

* ciepłe mleko – 125 ml

* sól – 1 szczypta

* spirytus – 1 łyżka

* masł0 – 35 g

* olej – 1 łyżka

FARSZ:

* wątróbka drobiowa – 200 g

* duża cebula – 1 szt

* kasza gryczana – 50 g

* sól, pieprz , majeranek, papryka – do smaku

DODATKOWO:

* olej do smażenia

* parmezan – 30 g

Zdjęcie - PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem.

Zalewamy letnim mlekiem, mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

CIASTO:

Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajki, spirytus, ciepłe mleko i odrobinę soli.

Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

FARSZ:

Kaszę gotujemy na sypko.

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut.

Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy, szklanką wycinamy placki.

Każdy placek jeszcze delikatnie rozwałkowujemy, na każdy nakładamy porcję farszu, zamykamy, sklejamy jak pierogi lub pączki.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, a potem smażymy na złoto na rozgrzanym oleju ( temp.170C).

Zajadamy!

  Zdjęcie - PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Kategorie przepisów