Oszczędny pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet, który nie ustępuje w smaku najlepszym tradycyjnym pasztetom, a jest bardzo prosty do wykonania. Udo z indyka i z kurczaka wolno gotuję z warzywami. Warzywa i mięso wykorzystam do pasztetu, bulion natomiast po przestudzeniu wlewam do woreczków na lód i zamrażam. Będzie doskonałym i wartościowym dodatkiem do zup – kremów i do sosów 🙂

Zdjęcie - Oszczędny pasztet z mięsa z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 większe udo z indyka
  • większa marchewka
  • większa pietruszka
  • większa cebula
  • przyprawy – liść laurowy, płaska łyżeczka tymianku, majeranku, lubczyku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała namoczona i osączona kajzerka
  • jajko
  • sól i pieprz
Pietruszkę i marchewkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję na pół. Mięso dokładnie myję, dolewam wodę i gotuję na małym ogniu. Po zagotowaniu dodaję warzywa i liście laurowe, całość gotuję około 50 minut. Cebulę opiekam nad ogniem i dodaję pod koniec gotowania, razem z tymiankiem, majerankiem i lubczykiem. Wywar gotuję kolejne 10 minut. Mięso i warzywa wyciągam z wywaru i studzę, z mięsa usuwam kości. Mięso mielę razem z warzywami dodaję jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszam, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną daję do małej, podłużnej foremki. Pasztet piekę około 40 minut, do mocnego zrumienienia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Oszczędny pasztet z mięsa z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy