Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem
Ostatnio robiąc zakupy w moim ulubionym sklepie internetowym zauważyłam super promocję na ostrygi, Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza kupiłam kilka sztuk na spróbowanie. Troszkę nagimnastykowałam się z ich otwarciem, na szczęście instrukcji w sieci jest mnóstwo:) Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze śmietankowym szpinakiem z czosnkiem i parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne! Odkąd ich spróbowałam, zrozumiałam to uwielbienie w stosunku do ostryg. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem
(12 sztuk)
Składniki:
- 12 ostryg, dokładnie oczyszczonych
- 1 ½ łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 120 g świeżego szpinaku
- ¼ szklanki śmietanki 36 %
- ½ szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
- Otwórz ostrygi i zdejmij i wyrzuć górną część muszli (ta bardziej płaska). Wylej część płynu ze środka i odstaw.
- W małej patelni rozgrzej masło, włóż czosnek ze szpinakiem i smaż aż „zwiędnie”. Następnie wlej śmietankę i smaż przez kilka sekund.
- Przełóż szpinak na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż go na przygotowane ostrygi i posyp parmezanem.
- Umieść ostrygi w naczyniu do zapiekania, włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż ser się lekko zarumieni. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Spinach parmesan oysters
(12 oysters)
Ingredients:
- 12 oysters, thoroughly scrubbed
- 1½ tbsp butter
- 3 garlic cloves, minced
- 120 g fresh spinach
- ¼ cup double cream
- ½ cup grated parmesan cheese
Preparation:
- Preheat the oven to 220 oC.
- Open the oysters and remove top shell. Pour out some of the juice and set aside.
- In a small saute pan, melt the butter, add garlic with spinach, cook until the spinach has wilted down. Add the cream and cook for a few seconds..
- Remove the spinach to a cutting board and finely chop. Divide the topping evenly among the oysters, then top with cheese.
- Place the oysters in the oven and bake for 10-12 minutes, until the cheese has melted and browned. Serve immediately.
Enjoy!